Vad händer i Östergötland – Besök i Väderstad

Det är Throwback Thursday! För att hedra dagen tar vi en titt tillbaka på en artikel från våra arkiv. Den här veckan återser vi ett inlägg om ett besöka Väderstad i Östergötland.

God läsning!

Ett smakprov från | Vad händer i Östergötland – Besök i Väderstad

I slutet av november hade BM-klubben ordnat en träff hos Väderstad AB. ett välkänt företag inom lantbruket. Crister Stark, sonen till företagets grundare, hade nämligen lovat att berätta hur allt en gång började genom att vi skulle få se verkstaden där hans far Rune en gång startade tillverkningen av en sladd av järn 1962 för att få såbruk på de styva lerorna.

Många av våra medlemmar i BM-klubben hade hörsammat kallelsen och några hade tagit med sig hustrun eller en god vän så, den numera till museum restaurerade verkstaden, blev snabbt fylld. Crister berättade målande för oss om hur mamma Siv hjälpte till med de första sladdarna genom att kapa järn med en vanlig bågfil och pappa Rune svetsade ihop delarna.

Storleken på redskapet begränsades av dörrens bredd – den måste ju ut också. Redskapet målades BM-grön. Kanske beroende på att det fanns en BM 36 på gården? Crister, som då var 11 år, finns med på kort som testförare. Naturligtvis upptäckte grannen nymodigheten, så han ville också ha en, liksom nästa granne – och så var Runes mek…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 1 Juni 2022. Vill ni läsa hela artikeln Vad händer i Östergötland – Besök i Väderstad eller andra artiklar i BM-bladet årgång 13 nr 1 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).