Eskilstuna – inte bara traktorer

Eskilstuna är en liten stad ungefär en timme sydväst om Stockholm. Den är mest känd för sin tillverkning av traktorer och annan jordbruksutrustning. Men det finns mer än traktorer i Eskilstuna. Staden har en lång och rik historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden.

I det här Throwback inlägget så kommer vi kolla på en artikel som heter Eskilstuna – inte bara traktorer.

God läsning!

Ett smakprov från | Eskilstuna – inte bara traktorer

Här finns mycket annat att upptäcka och uppleva: Amarant Special. Att så mycket mischmasch kan smaka så ljuvligt… Hallon, maräng, sockerkaka, choklad, rostade nötter, mandelmassa, grädde… Tårtan bakas av konditormästare Styrlander och köps på anrika kondiset i Torshälla eller i gallerian i stan.

Eller köp hem en tårta till hotellrummet och ät med matsked direkt ur kartongen! ReTuna Återbruksgalleria. Allt i små butiker under ett tak: pingstloppis, sportprylar, verktyg, antikviteter, elektronik, hemsytt… Och besök restaurang Loftet, köp kaffekoppen, fåtöljen eller en kasse med bullar och mat som blivit över.

Mistlarna. Som gröna jättejulgranskulor dinglar de i träden och gör oss ständigt pussnödiga. Eskilstuna Ölkultur, bryggeripuben i det gamla gevärsfaktoriet. Ta en Stolt, en lager med inslag av cirtus, knäckebröd och mild beska. Eller en Mörk, en kraftig ale med inslag av mörk choklad, apelsinskal, kavring och tydlig beska.

Rademachersmedjorna, falurött och tjärdoft mitt i betongen. Det var här allt började: järnet, smidet, hantverket, innovationerna. Känn hettan från ässjan och köp ett pampigt lövdallrande gravkors eller en påse hemsmidd spik…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 1 Juni 2022. Vill ni läsa hela artikeln Eskilstuna – inte bara traktorer eller andra artiklar i BM-bladet årgång 13 nr 1 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).