Nedslag i historien 1977

Den här veckans Throwback Thursday så kollar vi tillbaka på ett Nedslag i historien 1977 som också är namnet på veckans artikel. Artikeln och många andra spännande artiklar går att hitta i bm-bladet arkivet på hemsidan.

God läsning!

Ett smakprov från | Nedslag i historien 1977

År 1977 var ett mycket intressant år på företaget genom de stora produktnyheterna. Detta år invigdes den nya hyttverkstaden i Hallsberg – vilken då var den modernaste i sitt slag i hela Europa.

Den nya fabriken är 21 000 m2 stor och består av tre grundenheter: svetsning, måleri samt montering. Här finns även servicefunktioner såsom materialförsörjning, transport, slipning och kvalitetskontroll.

4300 På produktsidan var en av nyheterna detta år den ramstyrda lastaren Volvo BM 4300. Redan i början av 1970-talet började man inom företaget fundera på hur framtidens lastare skulle se ut och vilka krav man skulle ställa på dessa.

Man fastnade för ramstyrda maskiner. 4300 var den som på sikt skulle ersätta LM 841 som fortfarande tillverkades men inte klarade kraven på alla marknader. Det första beslutet om det framtida konceptet togs 1972 men det dröjde ett år innan konstruktionsarbetet påbörjades.

När man började sattes det upp två mål: – Maskinen skulle fungera lika bra som skoplastare och materialhanterare. Hytten skulle klara alla säkerhetskrav och vara en perfekt…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 8 nr 3 September 2017. Vill ni läsa hela artikeln Nedslag i historien 1977  eller andra artiklar i BM-bladet årgång 8 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).