Möte med små skalamodeller

Då var juli här och med den så kommer såklart en helt ny throwback thursday som i vanlig ordning går att läsa på torsdagar. Den här veckans throwback thursday så har vi hittat en spännande artikel som heter Möte med små skalamodeller.

God läsning!  

Ett smakprov från – Möte med små skalamodeller

Att vara redaktör för en klubbtidning som BM-bladet är roligt nästan jämt. Men vissa dagar är det extra trevligt. En sådan dag inträffade i början av maj i år då jag besökte Bengt Carlbinder i hans hem och verkstad i Västerfärnebo utanför Sala.

Hans ställe heter Västerby och här har han sedan 20 år sin unika verkstad. Vi har tidigare träffats på flera veterandagar där Bengt visat upp sina berömda modelltraktorer och redskap i vädrat utförande.

D v s de ser väl begagnade ut, lite grova i formen men överraskande detaljrika. Bengt berättar att han alltsedan skoltiden intresserat sig för design, konstruktion och tecknande. Han visade en del av sina tidiga skisser bl a hur han tidigt fantiserade om hur framtidens bilar, främst amerikanare, skulle komma att se ut.

I flera fall har det visat sig hur framsynt Bengt varit. Sina första skalamodeller byggde han för mer än 60 år sedan med hjälp av plåt från tandkrämstuber och modellen av Volvo T43 Hesselman är en av de allra första.

Den byggde han som 11- åring vid ett tillfälle då han var hemma från skolan och låg sjuk. T43:an har alltid varit en favorit. Det står fortfarande en sådan traktor i verkstaden och det är den andra som han ägt. Märkligt nog så har de två maskinerna…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 5 nr 2 juni 2014. Vill ni läsa hela artikeln Möte med små skalamodeller eller andra artiklar i BM-bladet årgång 5 nr 2 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).