Mekartips – Likströmsgenerator

Den här veckans Throwback Thursday inlägg så kommer vi att få ett litet mekartips om likströmsgeneratorer från Kurt Hällvall. För dig som vill läsa hela artikeln så hittar ni den och många andra artiklar i BM-bladet arkivet som ni hittar under medlemssidan.

God läsning!

Ett smakprov från – Mekartips – Likströmsgenerator

Nyligen fick jag, som skriver dessa rader, problem med en likströmsgenerator från 1958. Felet bestod i att den laddade bara ibland och jag kunde inte komma på orsaken. Jag ringde då till Kurt Hällvall som hade möjlighet att titta på ”eländet” hemma i sitt garage.

Vad Kurt inte vet om generatorer är inte värt att veta men så har han hållit på med bil-el sedan han var 18 år 1948. Ja ni läste rätt. Det blir 72 år i år. Kurt började 1948 hos Arvid Ström i Skänninge, som sålde Ford. Han öppnade sedan egen firma i mitten av 50-talet som avvecklades först efter det att han passerat 80. Sedan 35 år tillbaka har han hjälpt mig med många generatorer och gett mig inblick i många elproblem

Numera är Kurt ”bara pensionär” men tar emot gamla kunder i sitt garage. Där berättas ofta historier från förr både av honom och besökande. Det är sådant som ger krydda i tillvaron.

Tillbaka till generatorproblemet: Först beskrev jag hur felet betedde sig för att underlätta felsökningen varvid Kurt konstaterade att det kan vara regulatorn eller också kolen.

Först skruvades regulatorn bort och varje motstånd och lindning mättes med Ohm-meter. Därefter tog Kurt fram ett bladmått för att försiktigt kolla alla växlande kontakter som då samtidigt blev något polerade. Allt verkade fungera… 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 11 nr 4 December 2020. Vill ni läsa hela artikeln Mekartips – Likströmsgenerator eller andra artiklar i BM-bladet årgång 11 nr 4 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).