Mekartips – Reparation av bromsar på BM 425 Terrier

Denna vecka i veckans throwback thursday inlägg så ska vi få ta del av lite mekartips gällande reparering av bromsar på en BM 425 Terrier.

God läsning!

Ett smakprov från | Mekartips – Reparation av bromsar på BM 425 Terrier

Problemet var att bromsen endast tog på höger sida, speciellt märktes detta när styrbromsarna användes. Alltså skulle bromsen på vänster sida demonteras. Rätade på vikbrickan innanför centrummuttern.

För att lossa centrummuttern som mäter 65 mm och har ett åtdragningsmoment på 200 kpm så krävs kraftiga verktyg. Här testades med en krafthylsa med entumsfattning, entumsskaft och ett 2 m långt förlängningsrör. Trots valet av verktygen så sviktade skaftet vilket gjorde att det var svårt att ta i.

Istället slogs muttern lös med en slagnyckel och sedan kunde muttern tas bort med hylsan. Därefter lossades hjulmuttrarna något, bakänden hissades upp och en pallbock sattes in under trumpeten och hjulmuttrarna och hjulet togs bort. 

Avdragaren monterades på trumman med hjälp av alla hjulmuttrar. Då gängan i hjulmuttrarna börjar en bit in i muttrarna så kan det vara lämpligt att vända på muttrarna så de får fäste hela vägen. Centrumbulten på avdragaren är M30 och har sexkantsmått på 46 mm.

För att dra åt bulten användes en 46 mm hylsa. Det räckte att lägga i ettans växel för att hålla emot. Med en smäll släppte bromstrumman från axeln. Avdragaren togs bort och trumman lyftes av… 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 12 nr 3 September 2021. Vill ni läsa hela artikeln Mekartips Reparation av bromsar på BM 425 Terrier eller andra artiklar i BM-bladet årgång 12 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).