Magnus Hansen – En Volvo BM-ägare i Kanada

Vi bjuder in er att bekanta er med den fascinerande berättelsen om Magnus Hansen, en man vars livsväg har korsat flera gränser, både geografiskt och kulturellt. Magnus, född strax innanför den tyska gränsen, uppväxt i Danmark och med rötter i både dansk och tysk kultur, har levt ett liv fyllt av äventyr och upptäckter. Hans barndom kantades av veckovisa resor över gränsen, enkelheten i att vinka till gränsvakterna och den tidiga bekantskapen med svenska traktorer som BM 200 Teddy och Volvo T 25.

Magnus livsresa ledde honom sedan från lantbrukets fysiska arbete i Danmark till militärtjänst på Bornholm, studier och arbete i USA, och slutligen till ett nytt liv i den pittoreska provinsen Alberta, Kanada. Genom alla dessa erfarenheter, växte hans passion för lantbruk, mekanisering och ständigt lärande.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Magnus Hansen – En Volvo BM-ägare i Kanada

Magnus Hansen kommer ursprungligen från Danmark men är född 30 km in på den tyska sidan av gränsen. Fadern hade danskt pass och modern hade tyskt pass. När han var sju år gammal så flyttade familjen över gränsen till Danmark. De hade släktingar på bägge sidor av gränsen så gränsen passerades nästan en gång i veckan, antingen för att hälsa på hos släktingar eller handla, men det räckte med att vinka åt gränsvakterna så var man över. I trakten där de bodde var hälften av invånarna lantbrukare på små gårdar som var för små för att mekaniseras och få lönsamma, så mycket av arbetet var fysiskt.

En av grannarna hade en BM 200 Teddy och en annan hade en Volvo T 25 så svenska traktorer blev kända för Magnus. När Magnus var 17 år lämnade han hemmet för att lära mer om lantbruk genom att arbeta på andra gårdar. Ett par år senare var det dags att göra lumpen. Den gjorde han på Bornholm vilket han gillade för det var alltid intressant att uppleva nya saker. Efter lumpen blev han utbytesstudent på University of Minnesota i USA. Där deltog han i ett utbildningsprogram som var både teoretiskt och praktiskt. Det praktiska innebar arbete på olika gårdar och på företag som sysslade med boskap.

Här lärde sig Magnus att gårdarna var mycket större och mer mekaniserade än de danska vilket gjorde att produktiviteten var högre. Arbetet var lättare men arbetsdagarna var längre. Under tiden i USA fick Magnus tillfälle att resa runt i västra Kanada där han blev imponerad av lantbruket. Det var under sommaren och han uppskattade landskapet i västra delen av Alberta med Klippiga Bergen och den vackra naturen. Men efter två år var det dags att återvända hem för att slutföra sina studier, avlägga examen och söka sig ett arbete.

Föräldrarnas gård var inte stor nog att försörja två familjer och Magnus kände inte för att arbeta så mycket fysiskt. Samtidigt var myndigheterna skeptiska till gårdsexpansion så det var svårt att hitta mer mark för att öka mekaniseringen och förbättra lönsamheten. Under tiden på lantbruksskolan träffade Magnus sin blivande fru som kom från

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 4 December 2022. Vill ni läsa hela artikeln Magnus Hansen – En Volvo BM-ägare i Kanada eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).