Bolindermuseet

Dyk ner i historien och följ med på en resa till Bolindermuseet, beläget i Kallhäll nordväst om Stockholm. Ett museum som berättar den rika historien av Bolinders Fabriks AB, en nyckelaktör inom den svenska industrins guldålder.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Bolindermuseet

Bolindermuseet, som ligger i Kallhäll nordväst om Stockholm, handlar om Bolinders Fabriks AB. Bolinders Fabriks AB bildades av den del av J & C. G. Bolinders Mekaniska Verkstad som blev kvar på Kungsholmen efter samgåendet med Munktells 1932. Långt innan hade J & C. G. Bolinders Mekaniska Verkstad flyttat gjuteriet till Kallhälls egendom utanför Stocholm som de köpt redan 1906. Då Stockholm vuxit kraftigt var behovet av mer bostäder mycket stort och därför blev tomten på Kungsholmen mycket attraktiv.

Samtidigt hade Bolinders stora skulder till banken varför tomten såldes och resterna av Bolinders flyttade till gjuteriet i Kallhäll och bildade Bolinders Fabriks AB. Verksamheten växte och det byggdes nya verkstadslokaler invid Mälarens strand. Åt arbetarna byggdes bostäder vilket man gjorde ända in på 1950-talet. I gjuteriet tillverkades mängder med olika gjutjärnsprodukter för hushåll, parker och stadsmiljö. Några av de mest kända produkterna är kaminer, köttkvarnar och de oranga stekgrytorna.

Bolinders tillverkade också den första vattenspolande toaletten. Inte själva toalettstolen men väl vattenbehållaren. Enligt uppgift installerades den i Bolinderska palatset. 1932 började man också tillverka utombordsmotorn Trim fram till andra världskriget då marknaden försvann. Det satsades hårt på produktutveckling och många av produkterna patenterades. 1938 patenterades ett bastuaggregat, 1938 patenterades en diskmaskin, 1942 patenterades en stekpanna med värmeavledande handtag och 1954…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 4 December 2022. Vill ni läsa hela artikeln Bolindermuseet eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).