Lanz Bulldog träff i Gusenburg

Gusenburg blev min sista veteranträff under 2019. Den lilla byn, känd för sina internationella Lanz Bulldog-träffar, samlade 400–500 traktorer under tre helgdagar den 6–8 september. Bygden med sina 1 100 invånare blev helt klart skådeplatsen för en av årets största händelser. Träffen hålls vartannat år för att de ideella krafterna ska få vila upp sig mellan gångerna.

Min son Niklas och jag körde upp från Moseldalen med både T36 och Victorn. Från den varma dalen till de friskare höjderna i ”Hochwald” och Gusenburg, klättrade vi 400 höjdmeter på 35 km. Traktorerna fick jobba hårt i motluten och vi pausade på vägen, bland annat vid SS-Sonderlager/KZ Hinzert, ett arbetsläger under andra världskriget. Det var en tankeväckande upplevelse, och vi drog vidare efter 30 minuter.

På lördagen, när vi parkerat traktorerna, hörde jag plötsligt svenska. Ett svenskt par som var ute på husbilsresa i EU stannade till av en slump och imponerades av de gamla traktorerna, speciellt mina två svenska traktorer, en Volvo och en BM.

Träffen bjöd på en mängd fina Lanz Bulldog-traktorer och deras kopior, som Ursus. Dessa traktorer, enkla och robusta, var populära under andra världskriget. Det fanns kopior från Frankrike (Le Percheron), Polen (Ursus), Argentina (Pampa) och Australien (KL Bulldog). Ett intressant inslag var en motoriserad såmaskin från Lampertheim, driven av en encylindrig Farymandiesel på 12 hk, med en tre mans besättning.

Vi campar och stannar över helgen på sådana träffar. Öl och schnaps finns i överflöd, men inga vinflaskor. Deltagarna är disciplinerade och stannar kvar på campingen över helgen. Ett stort festtält med servering, rättigheter och liveband höjer stämningen när solen går ner.

Jens, min yngste son, hjälpte mig med hemtransporten på söndagen. Under den två timmar långa hemfärden reflekterade jag över alla aktiviteter jag gjort med mina traktorer i Tyskland. För framtiden planerar jag att bara skriva när något nytt eller annorlunda händer.

För mer information om Lanz Bulldog träff i Gusenburg, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet nr 1, 2020. Om du är medlem kan du läsa artikeln här.