Leif Egonson – En Lantbruksmaskinernas Veteran

I BM-Bladet blickar vi tillbaka på en av de mest imponerande karriärerna inom lantbruksmaskinbranschen. Leif Egonson, som snart fyller 80 år, har sålt tiotusentals lantbruksmaskiner av alla slag under sin långa och framgångsrika karriär.

Leifs resa började redan som 15-åring när han klev in i familjeföretaget, Egon Johanssons Maskinaffär. Med tiden växte hans roll och ansvar, och det dröjde inte länge innan han tog över verksamheten från sin far. Stödet från familjen, särskilt hans pappa, var ovärderligt och tillsammans byggde de upp en stark och framgångsrik affärsverksamhet .

Under de gyllene åren på 1970-talet sålde Leif över 100 skördetröskor och långt fler traktorer årligen. Märken som Volvo BM, Dronningborg och Sampo var vanliga inslag på gårdarna tack vare Leifs outtröttliga arbete. Han berättar med stolthet om 1974, ett år som var särskilt framgångsrikt tack vare ett generöst investeringsbidrag som inspirerade bönderna att satsa på ny utrustning .

Trots att Leif formellt har varit pensionär i flera år har han aldrig riktigt lämnat branschen. Idag driver han F:a Leif Egonson där han köper och säljer begagnade maskiner, både inom Sverige och till länder som Polen, Litauen, Estland och Norge. Leif beskriver glädjen i att göra affärer och möta människor som lika stark idag som för 60 år sedan. Hans passion för branschen är tydlig och smittande .

Utöver sina affärsframgångar har Leif också haft ett aktivt liv utanför jobbet. Han har deltagit i 17 Vasalopp och cyklat runt Vättern flera gånger. Han var dessutom en strategisk spelare i Skara IF och spelade sin sista fotbollsmatch vid 59 års ålder. Numera är dans ett stort intresse och han är en populär kavaljer på dansgolven i Skaraborg .

Mot slutet av året fyller Leif 80 år, och han planerar att fira genom att resa bort från sitt kära Kvänum. Vi på BM-Bladet gratulerar Leif och ser fram emot att följa hans fortsatta resa.

För mer information om ”Har sålt 10 000-tals lantbruksmaskiner av alla slag. Snart 80 år är Leif Egonson still going strong”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet, nr 3, september 2019. Om du är medlem kan du läsa artikeln här.