Auto & Traktormuseum Bodensee

I denna veckas Throwback Thursday, tar vi er med på en virtuell resa till det idylliska Auto & Traktormuseum Bodensee, en plats där teknikhistoria och naturskönhet smälter samman i en harmonisk symfoni. Beläget på en pittoresk sydsluttning omringad av vingårdar med en panoramautsikt över den vackra Bodensjön, har detta museum blivit ett must-see för alla motor- och traktorentusiaster.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Auto & Traktormuseum Bodensee

Auto & Traktormuseum ligger mycket naturskönt i utkanten av den lilla byn Uhldingen-Mühlhofen på en sydsluttning mellan vingårdar med utsikt över den vackra Bodensjön. För den som inte vet så ligger Bodensjön i södra Tyskland på gränsen till Schweiz. Museet grundades av Gerhard Schumacher år 2013 och omfattade då enbart traktorer.

Som liten tillbringade Gerhard Schumacher mycket tid på farföräldrarnas gård utanför Stuttgart. Redan som ung hade han ett stort intresse för teknik och lärde sig tidigt att skruva isär och undersöka saker och ting. Fickpengarna tjänade han genom att reparera mopeder och traktorer samtidigt som han sökte efter bilar och traktorer för att lära sig mer.

Till och från skolan åkte han såklart på sin traktor. Hobbyn att samla på traktorer resulterade i att han senare öppnade ett museum på gården Gutshof Gebhardsweiler. Traktorsamlingen utökades hela tiden med både inhemska traktorer men även med utländska genom import från hela världen. Ganska snart uppgick samlingen till 200 traktorer varav många var unika. Bland annat finns i samlingen Tysklands äldsta tillverkade traktor. En Bergmann från 1906 som har en 4-cylindrig bensin/fotogenmotor.

Slagvolymen är nästan 7 liter som gav 30 hk. Vikten är endast 1 200 kg. Bergmann blev strax därpå uppköpta av Daimler AG. Under senare delen av 1900-talet fanns i Tyskland en mycket känd och populär motorjournalist, Fritz B. Busch, som skrev om biltester i de kända tyska motortidningarna Auto, Motor, Sport samt Stern.

Han är också författare till en rad böcker om både bilar och husvagnar. Det var både rena faktaböcker men också böcker av mera skämtsamt slag. En av de mest kända är ”Någon tutar alltid”. Ett av hans intressen var små bilar, så kallade ”folksbilar” men även husvagnar. 1973 öppnade…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 3 September 2022. Vill ni läsa hela artikeln Auto & Traktormuseum Bodensee eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).