Med Volvo BM 1641 i Skåne 1976

I denna veckas Throwback Thursday, tar vi er med på en nostalgisk resa till Skåne år 1976, en tid då den innovativa Volvo BM 1641 var i full gång på arbetsplatser runtom i landskapet. Denna exklusiva tillbakablick, som nu har blivit förevigad i BM-bladets arkiv, för oss tillbaka till en period när denna maskin revolutionerade arbetsflöden på arbetsplatserna.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Med Volvo BM 1641 i Skåne 1976

Med arkivets hjälp har vi tidigare fått en inblick i BM-maskinernas spridning över världen. Så här i coronatider håller vi oss denna gång på hemmaplan. Våren 1976 gjorde reportern Nils Ericson och fotografen Rolf Bergström från Moment: tidskrift om Volvo BM entreprenad- och skogsmaskiner en rundresa i vårt sydligaste landskap för att besöka några arbetsplatser som använde Volvo BM 1641 i sin verksamhet.

Vi följer med dem på deras reportageresa. Volvo BM 1641 hade lanserats några år tidigare (1972) som den första hjullastaren med Volvos turbodieselmotor TD 100A. Det var således en maskin med några år på nacken som teamet från Moment specialstuderade under sitt skånebesök. Inte mindre än sju olika arbetsplatser hann de besöka för att se 1641 i arbete och prata med förarna.

På AB Sydsten utanför Lund användes företagets 1641 från 1975 främst för att lasta kvartsit, en bergart som bland annat kan blandas i asfalt för att ge en slittåligare yta. Kvartsiten är dock ett hårt material som sliter hårt på maskinparken när den bryts, lastas och fraktas. Köpet av 1641 hade därför föregåtts av noggranna undersökningar av det som marknaden erbjöd. Stor vikt lades vid komforten, något som föraren Agne Olsson uppskattade. ”Man är faktiskt inte alls särskilt trött efter arbetsdagens slut”, konstaterade han…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 11 nr 3 September 2020. Vill ni läsa hela artikeln Med Volvo BM 1641 i Skåne 1976 eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).