Välbevarade BM-klassiker, 32 och 44 år, i originalskick

I dagens Throwback Thursday öppnar vi sidorna av BM-bladet för att ta en närmare titt på en fascinerande artikel som skildrar historia och bevarandet av två BM-klassiker. Båda dessa mästerverk har stått emot tidens prövning och befinner sig hos Fredrik Persson, en hängiven medlem i BM-klubben, lokaliserad i Piteå.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Välbevarade BM-klassiker, 32 och 44 år, i originalskick

Hos BM-medlemmen Fredrik Persson i Piteå finns två välbevarade BM hjullastare, en L50 och en 4300. Båda två är i välbevarat originalskick. Både lacken och däcken är original. Fredrik är den tredje ägaren till L50. Den såldes ny 1991 av Swecon till en traktorfirma i Piteå. Där användes den som en servicemaskin till snöskottning och virkeshantering hos en husfabrik. Nästa ägare blev Fredriks svärfar som drev en såg och hyvlerifirma som köpte den 2003.

Då hade den gått 3 418 timmar. Fredrik i sin tur köpte den av sin svärfar 2016. Idag står timräknaren på 5 010 timmar. Hjullastaren är rikligt utrustad med AC, APS, centralsmörjning, extra hydraulikfunktioner, korta spakar, ställbar ratt, backkamera, turbomotor, 8-växlad låda, breda skärmar och Trelleborgdäck 600 breda. Den är i mycket fint originalskick. Till och med däcken är original. Lacken är original och den är helt rostfri och utan bucklor. Det som åtgärdats är nytt batteri, tändningslås och nya packningar i tiltcylindrarna.

Hjullastaren underhålls mycket noggrant och förvaras alltid inomhus. Alla oljor byts regelbundet, även i transmission, axlar och hydraulik. Idag används den framförallt till snöskottning men även till diverse andra uppdrag. Volvo BM 4300 är av årsmodell 1978 och köptes av en gymnasieskola 1984. Fredrik köpte den av gymnasieskolan 2008. Den har idag gått ungefär 15 000 timmar men är ändå i ett mycket bra skick tack vare att skolan underhöll den väl. Ett motor och växellådsbyte gjordes 1991 då en ny TD45B sattes in. Skolan renoverade också midjan, bytte kolv till…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 3 September 2022. Vill ni läsa hela artikeln Välbevarade BM-klassiker, 32 och 44 år, i originalskick eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).