Alla traktorer är nu veteraner

I denna veckas Throwback Thursday så har vi hittat en spännande som heter Alla traktor är nu veteraner där man bland annat kan läsa om Munktells Typ 22 hk, Munktells Typ 25 och BM 2.

God läsning!

Ett smakprov från artikeln | Alla traktorer är nu veteraner

I år är det 30 år sedan den sista traktorn lämnade fabriken i Eskilstuna. Det innebär således att alla BMs traktorer nu är veteraner. Den sista var en 2005 med chassinummer 21.000 och den lämnade monteringsfabriken i Hällby den 1 december 1987. Lantbrukare Göte Reyier i Kopparhyttan söder om Borlänge var dess stolte ägare.

De 1 000 sista traktorerna bar varumärket Volvo BM Valmet och de 100 absolut sista endast Valmet. Denna serie traktorer gjordes under perioden 1985–1987 på direkt uppdrag av Valmet. Motorerna var Volvos TD 60.

Transmissionen var en uppgradering av 26-seriens med 14 växlar fram och 4 back. Växellådan var fortfarande osynkroniserad. Rent generellt kan man säga att traktorn var uppgraderad beträffande motorstyrka, hydraulik och lyftkraft för att passa större gårdar…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 8 nr 2 Juni 2017. Vill ni läsa hela artikeln Alla traktorer är nu veteraner eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).