Var byggdes maskinerna – Renholmens Mekaniska Verkstad

Den här veckans Throwback Thursday så har vi hittat en artikel som heter Var byggdes maskinerna – Renholmens Mekaniska Verkstad. Så låt oss gå tillbaka i tiden till den plats där maskinerna byggdes – Renholmens mekaniska verkstad.

God läsning!

Ett smakprov från | Var byggdes maskinerna – Renholmens Mekaniska Verkstad

Mellan 1890 och 1930 dominerades samhället Renholmen vid kusten mellan Skellefteå och Piteå i nordligaste Västerbotten av bolaget Ytterfors Munksund AB:s stora ångsåg, vilken under det tidiga 1930-talets lågkonjunktur lades ned. Efter nedläggningen började man att fundera på alternativ till träindustrin för att kunna rädda orten och sysselsättningen där. Ett av dessa var verkstadsindustri.

Därför inrättades en verkstadsskola i det tidigare sågverkets smedja. En av yrkeslärarna på denna, Georg Hartman, hade planer att gå vidare med att verkligen etablera en mekanisk verkstad på orten. Denne fick med sig fyra andra intressenter i trakten och tillsammans med dessa etablerades Renholmens mekaniska verkstad 1952.

Affärsidén var att utföra reparationer åt andra verkstadsföretag i trakten samt tillverkning av hydraulikkomponenter, te x kugghjulspumpar. Under samma tid började ett flertal verkstäder i Sverige med att tillverka stela hjullastare av typen baklastare på bakvända traktorchassin, b la Bröderna Lundberg i Skellefteå och Kewaco i Luleå. Sistnämnda samarbetade med företaget Bil-Berggren i gästrikska Järbo om maskintypen.

Orsaken var b la det ökade väg- och bostadsbyggandet och mekaniseringen av materielhanteringen inom industrin. Renholmens mekaniska verkstad kom att leverera kugghjulspumpar till förutnämnda Kewaco. 1953 bröt detta företag samarbetet med Bil-Berggren och började istället att diskutera med Renholmens mekaniska verkstad om att förlägga tillverkningen av hjullastare…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 10 nr 3 september 2019. Vill ni läsa hela artikeln Var byggdes maskinerna – Renholmens Mekaniska Verkstad eller andra artiklar i BM-bladet årgång 10 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).