Olssons i Ellös AB, mitt i Sverige!

I dagens Throwback Thursday ska vi göra en djupdykning i historien om det framstående företaget Olssons i Ellös, beläget på Orust i Bohuslän och inte, som många kanske tror, i Småland eller Skåne. Företaget grundades 1957 av ingen annan än Carl-Hugo Olsson, mer känd som Kaj, en man med en kärlek till lantbruk och teknik.

Kaj växte upp på gården Hästekälla på Orust och utbildades till lantbruksbefäl. Men som yngst av tre barn fanns det ingen plats för honom på gården, och med ett intensivt teknikintresse landade Kaj ett jobb som säljare av Volvo BM-traktorer på Bil och Truck i Göteborg.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Olssons i Ellös AB, mitt i Sverige!

Olssons i Ellös som ligger på Orust i Bohuslän och inte, som många tror, i Småland eller Skåne startades 1957 av Carl-Hugo Olsson. Carl-Hugo är dock inte känd under namnet Carl-Hugo utan redan som liten kallades han för Kaj för det var enklare att säga. Kaj kommer från gården Hästekälla på Orust och utbildades till lantbruksbefäl. Men då Kaj var yngst av tre barn fanns ingen plats på gården och då teknikintresset var stort fick Kaj i stället jobb som säljare av Volvo BM traktorer på Bil och Truck i Göteborg.

Det var vi denna tid som Hymas i Brumunddal, Norge, började konstruera grävaggregat för traktorer. Volvo införskaffade ett aggregat som hämtades av Kaj i Brumunddal. Aggregatet monterades på en Volvo T-25 och framgången blev sådär. Visst grävde aggregatet bra men valet av traktor var inte det bästa: liten, lätt och bensinmotor. Kaj var dock övertygad om att detta var framtiden så ett eget aggregat införskaffades och monterades på en traktor. Detta blev grunden till C-H Olssons Entreprenad 1957. 1961 ombildades bolaget och Kaj började importera Fordson och Ferguson från England.

Det var just Fordson Major som utrustades med Hymas grävaggregat. Detta fortsatte till början av 70-talet då nya hyttlagen kom vilket gjorde att företagets inriktning blev mer försäljning av reservdelar och tillbehör. 2009 tog Olssons över Volvo BM reservdelar från Lantmännen. Idag drivs Olssons av sönerna Olof ”Olle” Olsson, vd, och Henrik Olsson, styrelseordförande. Det finns dock fler ”olssöner” på företaget, faktiskt 3 generationer. Olssons i Ellös är idag ett av de största företagen inom branschen i Sverige. Antalet anställda är 54 stycken varav 23 på kontoret, 13 på kundtjänst och 18 på lager. Omsättningen beräknas nå 140 mkr under 2015. Av försäljningen går 70% till företag och 30% till lantbrukare och privatpersoner…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 6 nr 2 Juni 2015. Vill ni läsa hela artikeln Olssons i Ellös AB, mitt i Sverige! eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).