100 år med traktor 30–40

Nu är det inte alls långt kvar till julafton och som vanligt denna vecka dag så kommer vi att ge er ännu en spännande Throwback Thursday att läsa. Denna veckas Throwback Thursday handlar om en artikel som heter 100 år med traktor 30-40.

Vi hoppas att ni finner denna artikel intressant och vi önskar er alla en riktigt god jul! 

Ett smakprov från –100 år med traktor 30–40

En tidrymd på 100 år kan upplevas lång eller kort beroende på i vilket sammanhang den betraktas. När det gäller traktorn har den som maskin och hjälpmedel i jordbruket, funnits relativt kort tid. Den är bara ett par mansåldrar gammal.

 De första konstruktionerna såg dagens ljus i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet i samband med att förbränningsmotorn hade börjat få praktisk användning. En 100-årig traktor, som den här boken berättar om, får mot den bakgrunden betraktas som gammal. Att den fortfarande är i gott skick och körbar visar att den tagits väl om hand under åren och fått åldras med värdighet.

De som har tagit fram boken är Bo Liljestrand och Jörgen Forsrup. Båda har ett förflutet inom företaget som Theofron Munktell grundade 1832. Flera faktorer har bidragit. En är deras stora intresse för teknik en annan det gemensamma intresset för forskning och sökande i historiskt material.

Jörgen har gjort den omfattande historieforskningen, medan Bo har sammanställt allt material och skrivit texten i boken. Munktells motortraktor typ 30- 40 hk har ofta i dagligt tal kallats ”1913 års traktor”…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 5 nr 4 December 2014. Vill ni läsa hela artikeln 100 år med traktor 30–40 eller andra artiklar i BM-bladet årgång 5 nr 4 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).