10 år (1954–1964) på maskinlabb på Bolinder-Munktell i Eskilstuna

Nu börjar det att närma sig mot jul och denna vecka så har vi också hittat ännu en spännande artikel ifrån BM-bladet arkivet. I veckans Throwback Thursday så kan vi  läsa om maskinlabbet på Bolinder Munktell i Eskilstuna.

Artikeln vi refererar till heter 10 år (1954–1964) på maskinlabb på Bolinder-Munktell i Eskilstuna.  

God läsning!  

Ett smakprov från – 10 år (1954–1964) på maskinlabb på Bolinder-Munktell i Eskilstuna

Under 50-talet var det inte så svårt att få ett jobb. Även utbildning var möjlig på de större företagen i Eskilstuna då de hade lärlingsskolor. BolinderMunktell erbjöd en 3 årig lärlingsskola med praktik på olika avdelningar.

Jag (Per Larsson) började som 15 åring sommaren 1954 på BM:s industriskola och fick som första praktikjobb bli springschas på maskinlabb. Mitt jobb bestod i början mest i att hämta och lämna delar och ritningar mm.

Lab och maskinverkstad för framställning av vissa delar samt montering och provning låg i de lokaler som för närvarande är hotell och museum. Under de 10 år jag jobbade på företaget utvecklades flera av BM:s storsäljare som 230 Viktor samt 350 Boxer. Arbetsstyrkan i montering/provning var ungefär lika delar maskiningenjörer och montörer.

Prototyper som traktorer, marinmotorer och väghyvelaggregat byggdes och provades. Långtidsprovningar kördes även med motorerna kopplade till generatorer och effekten i form av värme släpptes ut i stora kaminer med motståndselement utanpå byggnaden.

Denna del var inrymt i en del av motorprovningens lokaler där fortfarande V7 dieslar för marint/stationärt bruk provkördes före leverans och avgasrören gick rakt ut ”vrålande” mot Eskilstunaån…  

 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 10 nr 4 December 2019. Vill ni läsa hela artikeln 10 år (1954–1964) på maskinlabb på Bolinder-Munktell i Eskilstuna eller andra artiklar i BM-bladet årgång 10 nr 4 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).