Besök hos Anders Johansson i Harlösa

I den här veckans Throwback Thursday så kommer vi kolla tillbaka på artikeln Besök hos Anders Johansson i Harlösa som vi hittar i BM-bladet årgång 8 nr 1 mars 2017.

Artikeln Besök hos Anders Johansson i Harlösa får vi följa med honom på en liten rundtur på hans gård där han visar upp och berättar om sig själv och sin traktor samling. 

Ett smakprov ifrån Besök hos Anders Johansson i Harlösa

1918 startade hovslagaren och smeden Jonas Östberg smidesföretaget ”Jonas Östberg Alfta” senare Östbergs smidesfabrik Alfta” förkortat ÖSA i Alfta i södra Hälsingland.

Här tillverkades hästskor, vagnar, skogskälkar, redskap för stocklastning mm. Man skodde också hästar. Senare tillverkades traktorvagnar, bilsläpkärror och brädgårdsvagnar. Man reparerade också jordbruksmaskiner och redskap. 

Då man tillverkade skogsredskap hakade man på trenden inom skogsmekaniseringen 1952 genom att börja tillverka och montera halvband på hjultraktorer.

Halvband gav nämligen god bärighet på löst underlag samtidigt som traktors dragkraft ökade. Den första traktorn som försågs med halvband var en BM 10, vilken visades upp inför BM och Volvo på lantbruksmötet i Eskilstuna under samma år…  

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 8 nr 1 mars 2017. Vill ni läsa hela artikeln Besök hos Anders Johansson i Harlösa eller andra artiklar i BM-bladet årgång 8 nr 1 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

BM-dagen den 10 augusti 2013

Ännu en vecka där vi öppnar upp BM-bladet arkivet och tar er tillbaka till BM-bladet årgång 4 nr 3 september 2013 där vi kollar närmare på BM-dagen den 10 augusti 2013 .

Artikeln handlar om BM-dagen som tog rum den 10 augusti 2013 i Munktellstaden i Eskilstuna. 

Ett smakprov ifrån BM-dagen den 10 augusti 2013 

Dagens riktigt stora höjdpunkt var som vanligt kortegen genom stans centrum med de drygt trettio veteranfordonen som besökte oss.

Under dagen kunde man besöka en km lång konstutställning, ett rekordstort cupcakebak och Munktellsloppet, ett lopp för barn runt Munktellstaden.

För många var nog presentationen av 1913 års 30–40- traktor en unik händelse speciellt den rundtur som företogs på Pråmskjulstorget utanför museet. En av våra besökare blev så lyrisk att han presterat ett epos.

Bland våra uppskattningsvis drygt 2 000 gäster känner vi igen flera personer som besöker oss regelbundet varje år.

I år hade vi dessutom ett extra uppskattat besök nämligen dottern till den man som 1952 skänkte 30–40-traktorn till museet. Hon presenteras närmare nedan……  

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 4 nr 3 september 2013. Vill ni läsa hela artikeln BM-dagen den 10 augusti 2013 eller andra artiklar i BM-bladet årgång 4 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Sommarresan 2016 gick till Skåne

Throwback Thursday är här igen och denna torsdag så kollar vi tillbaka på Sommarresan 2016 gick till Skåne som kommer från BM-bladet årgång 7 nr 3 september 2016.

Artikeln handlar om en reportageresa som gjordes år 2016 där det gjordes flera olika stopp på vägen till Skåne.

Ett smakprov ifrån Sommarresan 2016 gick till Skåne

Vi valde att ta kustvägen ner åt Blekingen och Skåne och åkte därför E22:an från Norrköping/ Söderköping.

Första stopp blev Oskarshamn där vi fann en underbart vacker camping vid havet med vidunderlig utsikt mot Blå Jungfrun som stack upp ur böljorna.

Naturligtvis måste vi besöka Döderhultarmuseet som ju är något alldeles särskilt och som nu fått sin hemvist i Kulturhuset. Utställningen är av mycket modernt snitt med smidiga presentationer av mannen bakom träfigurerna, hans bakgrund och leverne.

Överraskningen var dock den intressanta och omfångsrika Sjöfartsutställningen som ligger vägg i vägg. Här finns allt om skepp, sjöfart och människor på sjön och i hamn med inriktning på Oskarshamn och dess historia som hamnstad…..   

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 7 nr 3 september 2016. Vill ni läsa hela artikeln Sommarresan 2016 gick till Skåne eller andra artiklar i BM-bladet årgång 7 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

ÖSA Nostalgi 2020 – Veteranträff för gamla Skogsmaskiner

Boka och planera in din ledighet för fredagen den 25 september kl 12:00 – 16:00 och lördagen den 26 september kl 09:00 – 16:00 så är det dags för ÖSA Nostalgi 2020.

Vad är ÖSA Nostalgi 2020?

ÖSA Nostalgi är en veteranträff där skogsmaskiner, motorsågar, kultändare och jordbrukstraktor står i fokus. Här kan du som är intresserad av gamla skogsmaskiner få information och få kolla på historiska skogsmaskiner som en gång har varit i bruk.

Vem arrangerar träffen?

Veteranträffen ÖSA Nostalgi arrangeras av ÖSA Historiska Förening i samarbete med Hälsingegård och Besökscenter Ol-Anders.

Detta kan du göra på ÖSA Nostalgi.

Under fredagen och lördagen den 25 och 26 september så kommer det traditionsenligt ett stort antal olika och unika äldre maskiner att visas upp. Både inom Skogsbruk och jordbruk.

Gå på öppet hus på Skogstekniska och kolla på deras filmvisning, visning av skogsutbildningar och prova på deras skördarsimulator.

Här kan du också köpa kaffe med bröd på serveringen vid eldpallkojan. Det går också att köpa smörgåsar, korv och kolbullar för dig som är hungrig.

När du/ni ändå är på ÖSA Nostalgi veteranträffen så kan ni också passa på att besöka det nyöppnade ÖSA-Museet. På museet så kan ni lära er mer om ÖSA:s utveckling och hur dom gick från bysmedja till industrijätte.

Hitta till ÖSA Nostalgi 2020.

Veteranträffen ÖSA Nostalgi 2020 håller till på Skogstekniska strax öster om Alfta.  Tätorten Alfta ligger i Gävleborgs Län och det är cirka 3 h och 6 min från Stockholm i restid med bil.För mer information om ÖSA Nostalgi så ring tel: 0271 – 12222 eller besök: www.ösa.se

Var Byggdes BM-maskinerna

Ännu en vecka med Throwback Thursday där vi blickar tillbaka på en äldre artikel ifrån BM-Bladet.

Idag så dyker vi ner i BM-bladet årgång 7 nr 2 juni 2016 där vi hittar en artikel som heter Var Byggdes BM-maskinerna. Artikeln handlar om var man först byggde alla BM-maskiner och hur det sedan utvecklades.

Ett smakprov ifrån Var Byggdes BM-maskinerna (citat) 

1918 startade hovslagaren och smeden Jonas Östberg smidesföretaget ”Jonas Östberg Alfta” senare Östbergs smidesfabrik Alfta” förkortat ÖSA i Alfta i södra Hälsingland.

Här tillverkades hästskor, vagnar, skogskälkar, redskap för stocklastning mm. Man skodde också hästar. Senare tillverkades traktorvagnar, bilsläpkärror och brädgårdsvagnar. Man reparerade också jordbruksmaskiner och redskap. 

Då man tillverkade skogsredskap hakade man på trenden inom skogsmekaniseringen 1952 genom att börja tillverka och montera halvband på hjultraktorer.

Halvband gav nämligen god bärighet på löst underlag samtidigt som traktors dragkraft ökade. Den första traktorn som försågs med halvband var en BM 10, vilken visades upp inför BM och Volvo på lantbruksmötet i Eskilstuna under samma år……  

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 7 nr 2 juni 2016. Vill ni läsa hela artikeln Var byggdes BM-maskinerna eller andra artiklar i BM-bladet årgång 7 nr 2 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Så enkelt blir du medlem i BM-klubben

För dig som inte är medlem i Svenska BM-klubben men vill bli medlem så är du nu några enkla steg ifrån att bli medlem i Svenska BM-klubben.

Fördelarna med att vara medlem i BM-klubben är att du som medlem får tillgång till hela vår hemsida.

På hemsidan får du tillgång till medlemsnyheter, medlemsförmåner, maskinparken, medlemsregister, historiska arkivet, BM-bladet arkivet, BM-expertna, BM-shop, Tips & Trix, Bildgalleri och Länkar.

Här får du möjlighet att gå med i ett stort nätverk av likasinnade traktor, skogsmaskin, tröskverk & skördetröskor och anläggningsmaskin fantaster.

Så här gör du för att bli medlem i BM-klubben.

För att bli medlem så är det första steget som du behöver göra är att logga in på www.bmklubben.se och sen gå till www.bmklubben.se/bli-medlem.

Sedan så ska du betala in medlemsavgiften till klubbens bankgiro: 482-0759 med namn och adress. (Om du gör betalningen från utlandet så använd: Iban: SE4660000000000737231432. Swift: HANDSESS).

Sen så fyller du i kontaktformuläret som du hittar längre ner på sidan www.bmklubben.se/bli-medlem och skickar in till oss.

När du har skickat in din ansökan via kontaktformuläret och betalt medlemsavgiften och den har blivit registrerad så skickar vi ut ditt medlemskort och inlogg till hemsidan.

Nya inloggningsuppgifter 2020