BM-maskiner till försvar 2 Traktorminnen som artillerist

Denna veckas Throwback Thursday så har vi hittat en intressant artikel som heter BM-maskiner till försvar 2 Traktorminnen som artillerist. Ni kan läsa mer av den här artikeln och många fler i BM-bladet arkivet.

God läsning! 

Ett smakprov från – BM-maskiner till försvar 2 Traktorminnen som artillerist

I BM-bladet nr 1 2019 beskrevs cykeltolkning efter traktor. Det var en effektiv men farlig truppförflyttning, som kunde sluta med att cyklar och soldater låg i en stor hög. Det var nog mest infanteriet som utnyttjade detta transportsätt.

Artilleriet, där jag fick min grundutbildning på slutet av 60-talet, använde traktorer för att förflytta haubitsar. Jag fick en förmiddagsutbildning i traktor-körning, bondpojke som jag är. Övningsobjektet var en Boxer, som här kallades hjultraktor 317 och ingenting annat.

Det jag kommer i håg är hur svårt mina kompisar från 08-området hade att växla med ”dubbeltrampning”. Dessutom var drivhjulen vända åt andra hållet. Enligt befälen var det en besparing i slitage på diagonaldäcken, då traktorerna nästan uteslutande gick på väg. Till Boxern, förlåt hjultraktor 317, hörde en kardandriven kärra med växellåda.

Den var en 3-tons kärra, som kallades drivkärra 834A, tillverkad av Livab i Braås och på den lastades ammunition. Efter denna kärra hängdes en 10,5 cm haubits på en en krok där bak.

Jag vill minnas att det på 60-talet ingick 16 traktorer i varje haubitskompani varav 6 drog pjäser. Ingen hade riktig hytt… 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 10 nr 2 juni 2019. Vill ni läsa hela artikeln BM-maskiner till försvar 2 Traktorminnen som artillerist eller andra artiklar i BM-bladet årgång 10 nr 2 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Kallelse till årsmöte – 16 oktober 2021

50 år med Dumperfrakt

Den här veckans Throwback thursday så har vi plockat fram en spännande artikel där ni kan läsa om 50 år med dumperfrakt. För att hitta fler spännande och intressanta artiklar från BM-bladet så hittar ni dom i BM-bladet arkivet.

God läsning!

Ett smakprov från – 50 år med Dumperfrakt

Sven-Arne Karlsson (70 i sommar) är född och uppvuxen i Konungsö, Västermo. Under sin barndom så bodde hans familj granne med hans farfar, som sedermera runt 1956–57 köpte en ny Volvo T-24. Det var startskottet på Sven-Arnes motor- och maskinintresse.

Han började sin karriär i liten skala genom att skruva med cyklar, trimma mopeder där han föredrog Victoria, fixade EPA-traktorer och motorcyklar (Monark Blåstinget). Vartefter intresset växte införskaffades billiga verktyg.

Ett typiskt drag för Sven-Arne är att han köper begagnat, skruvar och mekar så att ”maskinerna” fungerar igen. Därefter så säljer han dem vidare. 1971 bosatte sig Sven-Arne i Borsökna, Eskilstuna, där han bodde till 1978 då han flyttade till Skoga.

Här byggde han upp sin allra första egna verkstad komplett med el- och dieselservice, däckverkstad, allahanda verkstadsmaskiner och rikligt med verktygsutrustning, liftar och så vidare.

Nu började han köpa in anläggningsmaskiner för att gå igenom dem och få dem fullt fungerande. Han samlar även på maskiner och har bland annat cirka 100 traktorer och andra veteranmaskiner inkluderat dumprar som till exempel DR 860, DD-1524, 860TL.

Sedan 2013 så bor han på Djurgården men har fortfarande kvar sin verksamhet och sina maskinhallar i Skoga… 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 10 nr 2 juni 2019. Vill ni läsa hela artikeln 50 år med Dumperfrakt eller andra artiklar i BM-bladet årgång 10 nr 2 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Nedslag i historien – för 50 år sedan – 1969

Denna veckas Throwback Thursday så tar vi oss “tillbaka” cirka 50 år i tiden där vi kan läsa om nedslag i historien. Året är 1969 och hela artikeln och flera andra spännande artiklar hittar ni i BM-bladet arkivet.

God läsning!

Ett smakprov från – Nedslag i historien – för 50 år sedan – 1969

1969 var ur företagets historia på många sätt början på en inriktning som ännu I dag är ett signum för företagets produkter. Nu lanserades många produktnyheter både på den gula sidan och framförallt på den röda som man kan se lite längre fram.

GM 614 Detta år var det generationsväxling på grävarsidan inom företaget då man presenterade efterföljaren till 612:an. Direkt fick den smeknamnet ”Bigger”. Den var inte en vidareutvecklad variant av 612 utan en helt ny maskin.

Denna hade betydligt högre kapacitet och en hel rad nya intressanta tekniska finesser – därav smeknamnet. GM 614 var byggd på i princip samma stabila chassi som företagets mellanstora lastmaskin.

D v s BM:s trecylindriga diesel på 66 hk, fram och back växellåda med 5 växlar i varje riktning, skivbromsar på framhjulen samt hydraulisk hjälpstyrning. För att möjliggöra denna kapacitetsökning för dels grävaggregat och lastagggregatet hade man installerat en ny dubbelverkande pump.

Den större pumpen var kopplad till grävsystemet och frontlastaren och den andra till svängfunktionen. Det fanns även en variant av denna maskin – 614 S, vilket innebar sidogrävningsutrustning där grävaggregatet kan vinkelställas i fyra olika lägen på elektrisk väg…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 10 nr 2 juni 2019. Vill ni läsa hela artikeln Nedslag i historien – för 50 år sedan – 1969 eller andra artiklar i BM-bladet årgång 10 nr 2 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Mekartips – Smörjproblem av vipparmsbrygga

Den här veckans throwback thursday så har vi hittat en artikel som heter Mekartips – Smörjproblem av vipparmsbrygga. Artikeln går att läsa i BM-bladet arkivet och här nedan kan du läsa ett utdrag från artikeln. 

God läsning!  

Ett smakprov från – Mekartips – Smörjproblem av vipparmsbrygga

Ett ganska vanligt problem när man använder mineralolja i motorn på traktorn och underlåter att regelbundet byta oljan är att med tiden kan oljekanaler becka igen.

Mineralolja har inte samma renande effekt som syntetoljor. Detta är dock inget skäl för att byta till syntetolja då syntetolja kan ha andra negativa effekter på tätningar och packningar på en gammal motor.

Föreskriver handboken mineralolja så välj det men byt olja enligt de intervall som handboken säger. Första stället som försämrad smörjning brukar visa sig på är vipparmarna, speciellt på T-serien. Det kan börja med ett par vipparmar men till slut blir problemet samma på alla vipparmar.

Ända sättet att åtgärda problemet är att ta loss vipparmsbryggan från topplocket och ta isär den och rengöra alla delar. Vid isärtagningen är det viktigt att lägga upp delarna i ordning eller märka upp dem så de återmonteras i rätt ordning och på rätt ställe.

Detta dels då vipparmarna är vinklade och att stödet för vipparmsaxeln närmast fjärde cylindern har den oljekanal som leder oljan från kanalen i topplocket in i vipparmsaxSmörjproblem av vipparmsbrygga…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 11 nr 2 juni 2020. Vill ni läsa hela artikeln Mekartips – Smörjproblem av vipparmsbrygga eller andra artiklar i BM-bladet årgång 11 nr 2 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).