Nedslag i historien – för 50 år sedan – 1969

Denna veckas Throwback Thursday så tar vi oss “tillbaka” cirka 50 år i tiden där vi kan läsa om nedslag i historien. Året är 1969 och hela artikeln och flera andra spännande artiklar hittar ni i BM-bladet arkivet.

God läsning!

Ett smakprov från – Nedslag i historien – för 50 år sedan – 1969

1969 var ur företagets historia på många sätt början på en inriktning som ännu I dag är ett signum för företagets produkter. Nu lanserades många produktnyheter både på den gula sidan och framförallt på den röda som man kan se lite längre fram.

GM 614 Detta år var det generationsväxling på grävarsidan inom företaget då man presenterade efterföljaren till 612:an. Direkt fick den smeknamnet ”Bigger”. Den var inte en vidareutvecklad variant av 612 utan en helt ny maskin.

Denna hade betydligt högre kapacitet och en hel rad nya intressanta tekniska finesser – därav smeknamnet. GM 614 var byggd på i princip samma stabila chassi som företagets mellanstora lastmaskin.

D v s BM:s trecylindriga diesel på 66 hk, fram och back växellåda med 5 växlar i varje riktning, skivbromsar på framhjulen samt hydraulisk hjälpstyrning. För att möjliggöra denna kapacitetsökning för dels grävaggregat och lastagggregatet hade man installerat en ny dubbelverkande pump.

Den större pumpen var kopplad till grävsystemet och frontlastaren och den andra till svängfunktionen. Det fanns även en variant av denna maskin – 614 S, vilket innebar sidogrävningsutrustning där grävaggregatet kan vinkelställas i fyra olika lägen på elektrisk väg…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 10 nr 2 juni 2019. Vill ni läsa hela artikeln Nedslag i historien – för 50 år sedan – 1969 eller andra artiklar i BM-bladet årgång 10 nr 2 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).