BM i Brasilien 1958 – en reserapport

I veckans Throwback Thursday så blickar vi tillbaka till BM-bladet årgång 5 nr 4 år 2014 där vi hittar BM i Brasilien 1958 -en reserapport. I artikeln så får vi en inblick i när Nils Lundmark från Bolinder-Munktell gjorde en resa till Brasilien. God läsning! 

Ett smakprov ifrån: BM i Brasilien 1958 – en reserapport

Resan skedde med flyg från Stockholm den 25 mars och hemresan skedde den 12 maj 1958 från Rio de Janeiro. Vid ankomsten mötte Ingenjör T. Hansson från BM:s representant Ansalvasco och i tullen klarerades delar till en väghyvel som Nils Lundmark haft med sig från Sverige.

Sedan kunde resan fortsätta mot Porto Alegre som var huvudcentrat i Brasiliens sydligaste stat Rio Grande de Sul, belägen vid floden Rio Guaiba. Staden hade då 450 000 innevånare och var en utpräglad handelsstad.

Volvo do Brasils representant i staten Rio Grande var firman Torres. Där gjordes planer upp för att besöka lantbrukarnas BM-maskiner.

En oskriven lag fanns dock och den gjorde Lundmarks arbete besvärligt. Brasilianarna ansåg att man inte ska lägga sig i andras affärer och därför fick inte Lundmark själv se maskinerna i arbete utan återförsäljarnas medgivande…..

 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 5 nr 4 december 2014. Vill ni läsa hela artikeln BM i Brasilien 1958 – en reserapport eller andra artiklar i BM-bladet årgång 5 nr 4 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Från hovslageri till lastmaskinsfabrik

Den här veckans Throwback Thursday så kan vi läsa om en artikel som heter Från hovslageri till lastmaskinsfabrik. I artikeln kan ni bland annat läsa om Bröderna Lundbergs Mekaniska Verkstads AB, BMs medleverantör som gör påbyggnaden till några av BM-Volvo lastmaskinmodeller. God läsning!

Ett smakprov ifrån: Från hovslageri till lastmaskinsfabrik

När man står och betraktar det mångfald av byggnader som detta företag består av blir man smått förbryllad. Undrar över hur det kunnat bli så här. Men en del av svaret hittar man i företagets historia.

Bara ett stenkast från det nu tvååriga kontorshuset låg en gång en lada – upphovet till företaget. Birger och Göran Lundberg tillhörde dem som drabbades av arbetslösheten under metallstrejkens dagar 1945.

De båda driftiga pojkarna slog sig då på litet av varje. Skodde hästar, byggde lastbilssläpvagnar och mycket annat. Den första egentliga produktionen bestod dock av plogar. Så småningom slog man in på tillverkning av ”ploglyftar” och det var då som det började gå riktigt bra för bröderna.

Fyra år efter starten tillverkade de sin första lastmaskin och två år senare räckte inte ladan till. Man började bygga ut området. Men riktig fart på företaget blev det inte förrän 1957, då Bröderna Lundberg fick kontakt med BM. Man började i blygsam skala men hade efter tio år i det närmaste tiodubblat siffran.

En stor ökning alltså på en relativt kort tid. Som en parentes kan nämnas att det idag finns 15 000 BM-Volvo lastmaskiner i världen….. 

 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 6 nr 1 mars 2015. Vill ni läsa hela artikeln Från hovslageri till lastmaskinsfabrik eller andra artiklar i BM-bladet årgång 6 nr 1 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Lars-Erik Björkströms ögonstenar

Veckans Throwback Thursday så har vi hittat en artikel ifrån BM-bladet 2015 årgång 6 nr 2 där vi kan läsa om Lars-Erik Björkströms ögonstenar. God läsning!

Ett smakprov ifrån: Lars-Erik Björkströms ögonstenar

Bor: I Claestorp, utanför Katrineholm Ålder: 66 Uppväxt: I Tumba på Lilla Nackdala gård, men bodde ett antal år i Bohuslän innan han fick jobb på Claestorps Säteri 1974.

Han jobbar fortfarande en del på Säteriet när han inte mekar med sina veteranare. Intressen: Veterantraktorer och fiske Lars-Eriks traktor intresse började när han var liten. Pappan hade ett lantbruk i Tumba där han fick köra traktorer och vara med på olika jobb.Det första jobbet var som svinskötare på Lida gård i Enhörna.

Efter det praktiserade han på Hamra gård i Tumba. När han sedan började studera blev det Stenkvista Lantbruksskola. Efter utbildningen sökte han sig till Stenungsund i Bohuslän där han gick en maskin-utbildning. Lars-Erik hann jobba på Kasellegården i Kungälv några år, innan han kom till Claestorp…..

 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 6 nr 2 juni 2015. Vill ni läsa hela artikeln Lars-Erik Björkströms ögonstenar eller andra artiklar i BM-bladet årgång 6 nr 2 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

BM-dagen den 10 augusti 2013

Den här fina torsdagens Throwback Thursday inlägg så har vi letat fram en artikel där vi kan läsa om BM-dagen som var den 10 augusti år 2013. I artikeln så kan vi få en tillbakablick vad som hände under dagen dagen med mera.  

Ett smakprov ifrån BM-dagen den 10 augusti 2013

Årets BM-dag var den fjärde i ordningen. Dagen präglades av det vackra vädret, de sköna traktorerna, alla trevliga besökare, de goda Munktellburgarna, de lockande försäljarna på marknadsgatan, de spelglada musikanterna i Volvoorkestern, det inbjudande Munktellmuseet och till sist alla glada familjemedlemmar som besökte Munktellkalaset som gick av stapeln samtidigt.

Dagens riktigt stora höjdpunkt var som vanligt kortegen genom stans centrum skattat besök nämligen dottern till den man som 1952 skänkte 30–40-traktorn till museet. Hon presenteras närmare nedan. Ett trevligt inslag under dagen var de modellutställningar som presenterades av bl a Bengt Carlbinder. Vi får inte glömma Johan Th Munktell som i egen person invigde dagen och som i sin högtidliga mundering förgyllde den. Johan Th Munktell (Ralph Angestam) står för att minnet av Munktell och hans gärningar lever vidare.

Med de drygt trettio veteranfordonen som besökte oss. Under dagen kunde man besöka en km lång konstutställning, ett rekordstort cupcakebak och Munktellsloppet, ett lopp för barn runt Munktellstaden.

För många var nog presentationen av 1913 års 30–40- traktor en unik händelse speciellt den rundtur som företogs på Pråmskjulstorget utanför museet. En av våra besökare blev så lyrisk att han presterat ett epos…..

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 4 nr 3 september 2013. Vill ni läsa hela artikeln Skogsdag utanför Halden i Norge eller andra artiklar i BM-bladet årgång 4 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Info för medlemmar om årsmöte 2020

Snart är det dags för BM-klubbens årsmöte 2020 som i år kommer att hållas i Eskilstuna på Munktellmuseet.

Mötet är endast för medlemmar i BM-klubben. För information om deltagande och tider så besök: bmklubben.se/Kallelse för BM-klubbens årsmöte 2020

För er som ännu inte är medlemmar så kan ni registrera er här: https://bmklubben.se/bli-medlem/

Kallelse för BM-klubbens årsmöte 2020