Från hovslageri till lastmaskinsfabrik

Den här veckans Throwback Thursday så kan vi läsa om en artikel som heter Från hovslageri till lastmaskinsfabrik. I artikeln kan ni bland annat läsa om Bröderna Lundbergs Mekaniska Verkstads AB, BMs medleverantör som gör påbyggnaden till några av BM-Volvo lastmaskinmodeller. God läsning!

Ett smakprov ifrån: Från hovslageri till lastmaskinsfabrik

När man står och betraktar det mångfald av byggnader som detta företag består av blir man smått förbryllad. Undrar över hur det kunnat bli så här. Men en del av svaret hittar man i företagets historia.

Bara ett stenkast från det nu tvååriga kontorshuset låg en gång en lada – upphovet till företaget. Birger och Göran Lundberg tillhörde dem som drabbades av arbetslösheten under metallstrejkens dagar 1945.

De båda driftiga pojkarna slog sig då på litet av varje. Skodde hästar, byggde lastbilssläpvagnar och mycket annat. Den första egentliga produktionen bestod dock av plogar. Så småningom slog man in på tillverkning av ”ploglyftar” och det var då som det började gå riktigt bra för bröderna.

Fyra år efter starten tillverkade de sin första lastmaskin och två år senare räckte inte ladan till. Man började bygga ut området. Men riktig fart på företaget blev det inte förrän 1957, då Bröderna Lundberg fick kontakt med BM. Man började i blygsam skala men hade efter tio år i det närmaste tiodubblat siffran.

En stor ökning alltså på en relativt kort tid. Som en parentes kan nämnas att det idag finns 15 000 BM-Volvo lastmaskiner i världen….. 

 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 6 nr 1 mars 2015. Vill ni läsa hela artikeln Från hovslageri till lastmaskinsfabrik eller andra artiklar i BM-bladet årgång 6 nr 1 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).