BT 45

I veckans Throwback Thursday tar vi en titt på Håkan och Ted Sandberg, far och son, som stolt visade upp sin bogserade BM-Volvo BT 45A tröska på en veteranträff i Gammalkil utanför Linköping. Denna funktionella bruksmaskin ger oss en inblick i hur tröskning utfördes förr i tiden och berikar samtidigt den lokala djurvärlden med några ton havre per år. Låt oss dyka in i historien om denna fascinerande tröska och lära oss mer om dess betydelse för Håkan och Ted.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | BT 45

Helgbönderna Håkan och Ted Sandberg, far och son, visar upp sin bogserade BM-Volvo BT 45A tröska på en veteranträff i Gammalkil utanför Linköping. Tröskan fungerar bra och körs fortfarande som brukströska, även om det inte blir så mycket. – Det blir några ton havre per år som vi ger till vildsvin och rådjur. Två dagars tröskning ungefär, berättar Håkan. De spar också en del till utsäde för nästa års sådd. Marken på fyra hektar ligger i växelbruk.

Håkan köpte tröskan för fem år sedan och kostade 3 000 kronor. Det var transporten från Göteborg som kostade mest. Han hade sökt efter en bogserad tröska på Blocket i flera år och det var ett nöje att leta efter den, säger en glad tröskägare…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 9 nr 1 Mars 2018. Vill ni läsa hela artikeln BT 45 eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).