Alla traktorer är nu veteraner

I veckans Throwback Thursday så tar vi oss tillbaka i tiden då den sista traktorn rullade ut från fabriken i Eskilstuna för 30 år sedan. Det innebär att alla BMs traktorer nu är veteraner och det är en anledning att minnas och hylla dessa ikoniska maskiner.

Den sista traktorn som tillverkades var en 2005 med chassinummer 21.000. Den lämnade monteringsfabriken i Hällby den 1 december 1987 och stoltheten över att vara ägare till denna sista modell tillföll lantbrukare Göte Reyier i Kopparhyttan söder om Borlänge. God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Alla traktorer är nu veteraner

I år är det 30 år sedan den sista traktorn lämnade fabriken i Eskilstuna. Det innebär således att alla BMs traktorer nu är veteraner. Den sista var en 2005 med chassinummer 21.000 och den lämnade monteringsfabriken i Hällby den 1 december 1987. Lantbrukare Göte Reyier i Kopparhyttan söder om Borlänge var dess stolte ägare. De 1 000 sista traktorerna bar varumärket Volvo BM Valmet och de 100 absolut sista endast Valmet.

Denna serie traktorer gjordes under perioden 1985–1987 på direkt uppdrag av Valmet. Motorerna var Volvos TD 60. Transmissionen var en uppgradering av 26-seriens med 14 växlar fram och 4 back. Växellådan var fortfarande osynkroniserad. Rent generellt kan man säga att traktorn var uppgraderad beträffande motorstyrka, hydraulik och lyftkraft för att passa större gårdar. Vi kommer att minnas Munktells-, Volvo- och Bolinder-Munktell-traktorerna genom en serie artiklar i kommande nummer av BM-bladet…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 8 nr 2 Juni 2017. Vill ni läsa hela artikeln Alla traktorer är nu veteraner eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).