Veterantraktorplöjningens Historia

Idag kastar vi oss tillbaka i tiden för att utforska den fascinerande historien om veterantraktorplöjning. Plöjning har alltid varit en viktig del av jordbruket och att plöja raka och lagom djupa fåror är en skicklighet som länge har resulterat i tävlingar och uppskattning. Den första tävlingsplöjningen tros ha ägt rum i Värmland 1836 och den första riksplöjningstävlingen hölls 1933. För att tävla i EM behövde man kvalificera sig genom SM, vilket började först 1953.

I västra Östergötland började veterantraktorplöjning med en parad i Skänninge 1989, följt av en liknande under plöj-SM i Linköping 1992. Detta ledde till att entusiastgrupper började samlas för att plöja tillsammans. En av pionjärerna, Janne Jonsson, bjöd in till veterantraktorplöjning första lördagen i juli 2004 i Utterstad. Denna tradition fortsatte i tio år och blev en samlingspunkt för entusiaster och åskådare.

Under dessa år har vi upplevt många minnesvärda ögonblick. Bland annat deltog en man med sin nyligen köpta Grålle, trots att hydrauliken inte fungerade. En annan minnesvärd händelse var när en ung man kämpade med att få sin plog att fungera och behövde hjälp av sina vänner som tyngd på plogen. Dessa upplevelser skapade en stark gemenskap och många skratt.

Idag är veterantraktorplöjning en populär aktivitet, särskilt i västra Östergötland där det nästan varje helg i september och oktober finns möjlighet att delta. Äldre traktorer och tändkulor drar till sig många åskådare och skapar en nostalgisk atmosfär. Yngre generationer ser med förundran på när de gamla maskinerna startas med blåslampa och vev istället för en enkel knapptryckning.

För mer information om ”Veterantraktorplöjningens historia”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet. (Nr 2, juni 2020). Om du är medlem kan du läsa artikeln här.