Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen

Vi tar idag ett kliv tillbaka i tiden och riktar blickarna mot Flen – en central plats i svensk jordbrukshistoria och hjärtat i BM:s produktion av tröskverk och senare skördetröskor.

Redan 1912 grundade Olof Ollén sin verkstad i Flen, som med tiden skulle växa till ”Olléns tröskmaskinfabrik”. Där tillverkades spannmålsrensare, tröskverk och inredningssnickerier – men det var med specialiseringen på självgående skördetröskor som Flen verkligen satte sitt avtryck. Under efterkrigstiden blev BM:s anläggningar i Flen navet för utvecklingen av moderna tröskor, där innovation och teknikutveckling stod i fokus.

På 1950-talet byggdes de karakteristiska blå BM-tröskorna med röda fälgar, ett signum för den svenska jordbruksmaskinen. Många känner säkert igen modeller som MST-52 eller MST-91 – maskiner som inte bara byggdes i Flen, utan också testades och utprovades på godset Stenhammar utanför staden.

Med Volvo som ny ägare från 1950 och senare sammanslagningar och omlokaliseringar, flyttade produktionen delvis till Hallstahammar och Skövde. Men Flen behöll sin roll som viktig plats för konstruktion, utprovning och inte minst tillverkning av BM:s stolta maskintradition.

För mer information om ”Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen”, kan du läsa hela artikeln i BM-Bladet nr 3, September 2017.