Throwback Thursday: En Tidresa till Viksta Traktormuseum

Throwback Thursday: En Tidresa till Viksta Traktormuseum

I juni 2022 öppnade vi dörrarna till det förflutna med ett besök vid Viksta Traktormuseum, en pärla belägen i hjärtat av Uppland. Museet, som hyser en imponerande samling av motorhistoria, framhäver den teknologiska utvecklingen och det agrara arv som format vårt landsbygdslandskap.

Med över 150 exemplar, från de mest rustika till de banbrytande traktorerna, erbjuder museet en unik inblick i den mekaniska evolutionen som stöttat den svenska jordbrukaren genom årtionden. Bland de utställda maskinerna fanns allt från den robusta Moline Universal, känt som ”Järnhästen”, till den eleganta och effektiva Volvo BM 814, vilka speglar de dynamiska förändringarna i lantbruksmekaniseringen.

Ett besök hos Viksta Traktormuseum är inte bara en hyllning till de mekaniska bestarna som en gång styrde åkrarna, utan också en påminnelse om de hårt arbetande männen och kvinnorna vars liv och levnad har varit oupplösligt knutna till dessa maskiner. Museets skickligt renoverade exemplar, varje med sin egen historia, väcker minnen och erbjuder nya generationer en chans att förstå det hårda arbete och den innovation som ligger bakom det svenska jordbrukets framgång.

Viksta Traktormuseum står som en tyst vittne till det industriella arvet och den agrara själen som präglat vår nation. Det är en plats där historien inte bara bevaras utan också firas. Museets engagerade frivilliga, som lägger ned otaliga timmar på underhåll och restaurering, förtjänar vårt största tack. Deras arbete säkerställer att denna del av vårt kulturarv fortsätter att inspirera och utbilda.

För mer information om ”Viksta Traktormuseum”, kan du läsa hela artikeln i BM-Bladet, Årgång 13 Nr 2, Juni 2022. Om du är medlem kan du läsa artikeln här.