Skogsdag utanför Halden i Norge

Denna veckas Throwback Thursday kommer ta dig tillbaka till en Skogsdag utanför Halden i Norge.

God läsning!

Ett smakprov från | Skogsdag utanför Halden i Norge

Den 13 februari arrangerade Traktorcruising.no en skogsdag utanför Halden i Norge. Trots att det inte var något solsken var vädret i det närmaste perfekt med nysnö och ett par grader kallt. Ett femtontal traktorer hade mött upp.

Flera märken var representerade: Volvo BM, Ford, David Brown och Ferguson/MF. Endast en traktor, en Volvo BM 430 var utrustad med kran och kärra. Förutom takmonterad kran så var den utrustad med dubbla vinschar.

Med stöttor, slangar, reglage och vinschar var det trångt i hytten. Övriga traktorer, förutom två, var utrustade med vinsch och lunningsbanke. En traktor hade timmerkälke och en hade vajerkran. En bit vid sidan om stod en mycket snyggt renoverad Krabat.

Det skulle vara intressant att veta om det är mer vanligt i Norge med lunning än med kran och kärra. Faktum är i alla fall att det funnits flera tillverkare i Norge av utrustning till traktorer för skogsarbete framförallt av vinschar och lunningutrustning. Många av tillverkarna var små lokala verkstäder eller smedjor som mer eller mindre tillverkade…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 7 nr 2 Juni 2016. Vill ni läsa hela artikeln Skogsdag utanför Halden i Norge eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).