Renovering av en LM 218

Den här veckans Throwback Thursday så har vi hittat en artikel som heter Renovering av en LM 218. I artikeln så får vi läsa om Jan Hedh i Taberg och hans renovering av en LM 218.

God läsning!

Ett smakprov från – Renovering av en LM 218

För ett par år sedan började Jan Hedh i Taberg fundera på att skaffa sig ett nytt renoveringsobjekt.

Efter att ha sökt efter lämpliga maskiner på nätet så fick han snart kontakt med en hästgård i Hasslarp utanför Hälsingborg som annonserade ut en LM 218 från 1963. Valet av maskin var förmodligen litet nostalgiskt eftersom han började sin karriär som maskinförare på just en sådan maskin.

Den nyanskaffade maskinen hade de senaste åren endast gått i småjobb på gården och så småningom blivit överflödig. Lastaren var i ett bedrövligt skick och tydligen knappast värd att kosta på enligt ägaren som dock begärde ett ganska högt pris, troligen medveten om att de här maskinerna är eftertraktade av samlare och hemmafixare.

Efter diverse dividerande och prutande enades man om ett lämpligt pris och Jan tog hem maskinen. Jan Hed som numera nått pensionsåldern, har ett fyrtioårigt förflutet som maskinförare. Det började som sagts ovan i en LM 218 som snart följdes av en Hanomag, sopmaskinen 695 m.fl fram till 1980.

Därefter har Jan kört grävmaskiner av olika märken. De allra flesta hjulburna. En tid i början på 1990-talet hade han egen firma i 8 år men har för övrigt varit anställd. Från 2016 kör Jan en bandburen Volvo EC220E som han är mycket nöjd med… 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 11 nr 3 September 2020. Vill ni läsa hela artikeln Renovering av en LM 218 eller andra artiklar i BM-bladet årgång 11 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).