Himmestorparns veterantraktorsamling

I den här veckans Throwback Thursday, dyker vi in i en återberättelse av ett charmigt äventyr genom Smålands krokiga och kuperade vägar, där en grupp vänner – Johan, Pelle och vår berättare, tar oss med på en nostalgisk resa till det natursköna området av Himmestorp, en plats med en rik historia och anslutningar till några av Sveriges mest älskade litterära karaktärer.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Himmestorparns veterantraktorsamling

Att vi, mina vänner Johan, Pelle och jag, som skriver dessa rader, befann oss på småländska höglandet rådde det inget tvivel om. Vägarna var krokiga och var det inte uppförsbacke så var det branta nedförsbackar där bromsen måste användas. Platsen vi skulle besöka heter Himmels-torp men fram till lag skiftet 1856 hette det Himmelstorp med ett L. Lantmätaren strök då detta och gården fick sitt nuvarande namn. Var det den himmelsvida utsiken som gjorde att gården fick sitt ursprungliga namn? Frågan är i alla fall om vi inte såg ända bort till Kattrull där Emil i Lönneberga bodde. Vi befann oss i alla fall så långt landinåt.

Gårdens ägare Lennart Nilsson, som kallar sig Himmenstorparn, berättade att han var den nionde generationen som förvaltade gården. Ordet förvalta är det nog många i dagens samhälle som borde ta till sig för att tänka långsiktigt.

Lennarts samling av BM- och Volvotraktorer är imponerande och dessutom är han som en levande uppslagsbok om modeller och historik om varje traktor. Det senare gjorde att vårt och blev mer intressant. Troligen fanns alla modeller representerade om man bortser från några tidiga dinkeldor. Dessutom var alla körbara tack vare medhjälparen Alf ”Alfe” Eriksson som var ”skruvexperten” som fick allt att fungera.

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 1 Mars 2022. Vill ni läsa hela artikeln Himmestorparns veterantraktorsamling eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).