Danmarks äldsta traktormuseum

Danmarks äldsta traktormuseum är lika fascinerande som de utställda traktorerna, med dess ursprung som går tillbaka till 1980, en dröm som realiserades av Hans Söndergård Larsen, en före detta bonde som omvandlade sin passion för att samla och restaurera unika traktorer till en fulltids sysselsättning.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Danmarks äldsta traktormuseum

Morsö Traktormuseum, som håller öppet hela sommaren, ligger på ön Mors i Limfjorden. Limfjorden är den fjord som skär tvärs igenom Jyllands norra del. Grundaren av museet som öppnade 1980 heter Hans Söndergård Larsen. Från början var Hans med sin fru Anne Mary bönder med spannmålsodling och svinuppfödning som sysselsättning.

Gården såldes dock och Hans kunde ägna sig på heltid åt sin favoritsysselsättning att samla och renovera traktorer. Men kravet på traktorerna var att de ska vara ovanliga och unika. Idag finns cirka 130 traktorer i utställningen. Samtliga är körbara. Sedan finns ytterligare 50 traktorer på andra ställen eller under renovering.

Ungefär hälften av traktorerna har Hans hittat i Danmark. Resten är importerade från övriga Europa, Canada och USA. Totalt 90 märken finns representerade. Den äldsta är en amerikansk Heider från 1917 och den nyaste en Fiat från 1960. Många amerikanska märken finns på museet.

Detta beror främst på att efter andra världskriget importerades många traktorer från USA under den så kallade Marshallhjälpen. Självklart finns det också BM traktorer. En bit innanför ingången står det en av varje T 43, BM-25, BM-20 och BM-10.

Snart kommer det två till. En T 41 med gengasaggregat och en BM25 som håller på att konverteras till en GBMV-2, alltså med gengasutrustning. Till hjälp med renoveringarna har Hans sonen Torben. Se separat artikel.

Museet omfattar 1400 m² fördelat på sju sammanbyggda hallar som omgärdar en gård med kafeteria. Här finns också konferensutrymme. Till museet hör också en verkstad där reparationer och renoveringar görs…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 2 Juni 2022. Vill ni läsa hela artikeln Danmarks äldsta traktormuseum eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).