Aktivitet av Svenska BM-klubbens Värmländska avdelning

I denna veckas Throwback Thursday gör vi en resa tillbaka till ett viktigt ögonblick i hösten 2021, då en särskild samling entusiaster samlades för att fira ett betydelsefullt tillfälle i BM-klubbens historia. Det hela började med ett samtal som kom från familjen Carlsson Tågås, medlem 2330 i BM-klubben, bosatt i det natursköna området utanför Molkom.

När Hans Carlsson tog initiativet att föreslå att BM-klubben skulle delta i invigningen av Värmlands Lantmäns och Swecons nya lokaler i Ilanda, ett stenkast från Karlstad, tog styrelsen för klubben entusiastiskt emot förslaget.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Aktivitet av Svenska BM-klubbens Värmländska avdelning

I slutet av september 2021 kom det ett samtal från medlem 2330 i BM-klubben. Närmare bestämt Familj Hans Carlsson Tågås utanför Molkom. Hans berättade att Värmlands Lantmän tillsammans med Swecon skulle ha invigning av sina nya lokaler i Ilanda strax utanför Karlstad. Är det inte på sin plats att BM klubben deltar där?

Det tyckte vi var en utmärkt ide att få visa upp oss, och kontakt togs med BMklubben centralt. Härifrån fanns också intresse och det hela slutade med att L E Björkström tog med sig den bilkärra som klubben har i sin ägo vid resa mot Värmland och Hannu och undertecknad mötte upp i Karlskoga, där vi fick en genomgång av innehåll och lite rutiner om tält mm.

Fredag den 5 november var vi på plats och blev väl mottagna av personal från Lantmännen och Swecon. Vi fick en plats där vi väl syntes när besökare anlände. Nämnda Hans Carlsson med sonen Daniel gjorde en stor insats genom att komma med en T 814 och på kopplat maskinsläp fanns en T 700.

Dessa traktorer är i mycket gott skick och tilldrog sig stor uppmärksamhet. Från Lantmännen fick vi även låna en BM 10 med årgång 1949. Vi fick till en snygg monter tycker vi själva. Intresset från besökare var väldigt stort och det såldes en hel del kepsar mm. Det fanns också stor efterfrågan på ljuddämpare.

Det blev också samtal om att bli medlem i klubben, och det bildades underlag för en handfull nya medlemmar, så vi får hoppas att detta visar sig under 2022. Det var intressant att höra samtal, som när Hannu fick förklara för en ägare av en BM 10 om skillnaden från hans egna exemplar och den vi hade i montern som alltså var från 1949.

De första årgångarna har galler på motorhuven och som saknades på besökarens exemplar. Här kunde Hannu förklara, att då är din en av de sista årsmodellerna ty detta togs bort på slutet. Hannu kunde också berätta att tankens placering ändrades, och ett annat tanklock infördes. Allt detta har ett värde i samlarkretsar…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 13 nr 1 Mars 2022. Vill ni läsa hela artikeln Aktivitet av Svenska BM-klubbens Värmländska avdelning eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).