De gröna tröskorna från Morgongåva

Den här veckans Throwback Thursday tar oss med på en sentimental resa tillbaka till tiden då de gröna tröskorna från Morgongåva regerade de svenska fälten. Väldigt många av oss har nog, antingen personligen eller genom berättelser, erfarit det nästan hypnotiska synet av en grön, bogserad Aktiv M i arbete under skördesäsongen.

Denna tröska har gjort mer än att bara befästa sig som ett mekaniskt underverk; den har även skapat ett oöverträffat avtryck i Sveriges jordbruks historia. Med en produktion som sträcker sig till imponerande 17 950 stycken, står Aktiv M som troligen den mest framställda skördetröskan i Sverige.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | De gröna tröskorna från Morgongåva

Väldigt många har nog tröskat, eller sett någon tröska med en grön, bogserad Aktiv M. Tröskan var utan tvekan en stor succé och förmodligen den mest tillverkade skördetröskan i Sverige: 17 950 stycken tillverkades. Tröskorna fanns först enbart med säckanordning. Alltså en plattform där någon stod och hanterade och bytte säckar.

Efter hand kom tröskorna med modern tank och tömningsskruv. Det gick också att köpa delar för att bygga om till tank i efterhand. Spannmålshanteringen övergick snabbt från säckhantering till bulk under 1960-talet. De första Aktiv tröskorna, som undantagsvis också kunde gå under namnet Aros, började byggas 1948. Skärbordet är på fem fot.

– Eftersom tröskverket i princip är lika brett som skärbordet har tröskan överraskande god kapacitet, menar Åke Andersson, som odlar några få hektar spannmål varje år. Tröskar gör han med en Aktiv M och en Volvo T 24.

– För det mesta orkar den lilla traktorn, om det inte blir för bra skörd. Då går det tungt. Jag har modernare traktorer, men uppskattar sikten i en öppen traktor. Åkes tröska är en sen modell. Men modern kamhaspel delvis i plåt och en inbyggd hydraulpump som används för att…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 9 nr 4 December 2018. Vill ni läsa hela artikeln De gröna tröskorna från Morgongåva eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).