Möte med Tomten på årets Listaträff

Den här veckans Throwback Thursday tar oss tillbaka till det årliga Listaträffet, en händelse som aldrig slutar att överraska och charma deltagare och besökare. Istället för att stå bakom Munktellmuseets informationstält, gick vi in i rallyts hjärta som ivriga besökare.

En omväxlande vändning som förde oss närmare evenemangets pulserande kärna och gav oss en unik inblick i dess mångfacetterade charm.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Möte med Tomten på årets Listaträff

Det är inte svårt att hitta en vagn att åka med i eftersom flertalet av de nästan 200 traktorerna har någon form av släp tillkopplat efter sig. Vi råkade på en gammal bekant som bjöd oss att sitta upp på hans tvåaxlade kärra som dagen till ära utrustats med passagerarsäten från gamla Volvo 240-bilar och som således bjöd på en alldeles utmärkt komfort. Den officiella starten på rallyt sker traditionellt med att socknens präst önskar alla deltagare lycklig färd och dessutom läser välsignelsen över oss alla.

Antalet startande ekipage var i år lite mindre än fjolårets men uppgick till drygt 180 stycken vilket innebar att det tog närmare en timme efter start innan den sista traktorn kom iväg. Vi fick själva vänta en dryg halvtimme. Efter defilering förbi startplatsen där en sakkunnig från Bondlurkarna presenterade traktorekipagen, så bar det iväg ut på små vägar, över gärden, in i skogar, genom träddungar och över gårdstun.

Det vore fel att ens försöka återge vilka vägar vi åkte på men om jag säger att turen tog nästan en och en halv timme utan stopp så förstår nog läsaren hur långt det var. Av tradition sitter det folk utefter vägen och vinkar medan de avnjuter en kopp kaffe i det vackra men något kyliga vårvädret och lyssnar på ljuden från allehanda traktorer.

Vägvalet är nytt varje år och var som vanligt gjort med omsorg och innehöll en mängd överraskningar. I år hade de lagt upp rutten så att man ungefär halvvägs möttes på den smala grusvägen mitt emellan två gårdar.

Det var här han dök upp, den kände tomten från Munktellmuseet i…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 8 nr 4 December 2017. Vill ni läsa hela artikeln Möte med Tomten på årets Listaträff eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).