BT 45

I den här veckans throwback thursday så har vi hittat en lite kortare artikeln men dock så intressant.

I artikeln BT 45 så kan ni läsa om Helgbönderna Håkan och Ted Sandbergs BM-Volvo BT 45A tröska.

God läsning! 

Ett smakprov ifrån: BT 45

Helgbönderna Håkan och Ted Sandberg, far och son, visar upp sin bogserade BM-Volvo BT 45A tröska på en veteranträff i Gammalkil utanför Linköping.

Tröskan fungerar bra och körs fortfarande som brukströska, även om det inte blir så mycket. – Det blir några ton havre per år som vi ger till vildsvin och rådjur. Två dagars tröskning ungefär, berättar Håkan.

De spar också en del till utsäde för nästa års sådd. Marken på fyra hektar ligger i växelbruk. Håkan köpte tröskan för fem år sedan och kostade 3 000 kronor. Det var transporten från Göteborg som kostade mest.

Han hade sökt efter en bogserad tröska på Blocket i flera år och det var ett nöje att leta efter den, säger en glad tröskägare. BT 45 – fakta BT står för bogserad tröska. BT 45 tillverkades i två versioner, BT 45 och BT 45A, båda med fem fots skärvidd. Åren 1953–1965 gjordes totalt 5789 stycken i Arvika och Hallsberg.

Varumärken som klistrades på tröskorna var Thermaenius, ArvikaThermaenius, Bolinder-Munktell och BM-Volvo. Tillverkningsföretaget, Arvika-Thermaenius, köptes upp av Volvo år 1960, för att fusioneras med BM….

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 4 nr 3 september 2013. Vill ni läsa hela artikeln BT 45 eller andra artiklar i BM-bladet årgång 4 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).