Berättelsen om ett fotografi

För denna veckas Throwback Thursday tar vi er tillbaka till en händelserik söndag i maj 1981, när en BM Boxer 350 årsmodell 1962 stod i centrum för en minnesvärd händelse vid Åsby säteri, strax väster om Eskilstuna. Dagens traktorförare var ingen annan än författaren till denna artikel Ola Korsfeldt, med fotografen, hans far Gunnar Korsfeldt, vid sin sida.

Ola hade tidigare på hösten 1980 tillbringat två arbetsveckor på Åsby säteri som ladugårdsdräng. När våren 1981 rullade in, cyklade han tillbaka till gården och frågade arrendatorn om han kunde hjälpa till och samtidigt öva på traktorkörning. Han fick positivt svar och en lördag senare i maj fick han ansvar för gården BM Boxer 350.

God läsning!

Ett smakprov från artikeln | Berättelsen om ett fotografi

Vältning med en BM Boxer 350 årsmodell 1962 vid Åsby säteri strax väster om Eskilstuna en söndag i Maj 1981. Traktorförare för dagen är artikelns författare och fotografen är dennes pappa, Gunnar Korsfeldt. Orsaken till varför jag fick hoppa in som extra traktorförare är följande. Hösten 1980 pryade jag som ladugårdsdräng på Åsby säteri under ca två arbetsveckor. Eftersom gården ligger ett par km från mitt dåvarande hem i villaoch radhusområdet Mesta i utkanten av Eskilstuna och pryotiden gick bra, cyklade jag bort dit på vårkanten året därpå och frågade arrendatorn om jag kunde hjälpa till på gården och samtidigt träna traktorkörning i form av enklare fältarbeten, i den mån skolarbetet tillät, vilket jag fick.

En lördag, senare under maj, cyklade jag bort till Åsby igen och blev tilldelad gårdens BM Boxer 350 och en tredelad bogserad cambridgevält med ca 6 meters arbetsbredd utan några som helst finesser. Traktorn hade en inklädd skyddsbåge som saknade såväl dörrar som bakstycke, men hade hydraulisk hjälpstyrning och frontlastarfäste…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 11 nr 2 Juni 2020. Vill ni läsa hela artikeln Berättelsen om ett fotografi eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).