Danmarks äldsta traktormuseum

Vi gör ett nedslag i vårt grannland Danmark – närmare bestämt på ön Mors i Limfjorden, där Danmarks äldsta traktormuseum håller till. Redan 1980 slog Hans Søndergård Larsen upp dörrarna till det som idag är ett av Europas mest intressanta traktormuseer.

Här har tiden inte stått still, snarare tvärtom. Hans, som från början var lantbrukare, valde att följa sitt hjärta och satsa på sin stora passion: unika veterantraktorer. Resultatet är ett museum fyllt till bredden med både historia och mekanisk finess – och där nästan varje traktor är körbar.

Det är ett imponerande exempel på vad engagemang och teknisk kunskap kan åstadkomma. Och det är också ett tydligt bevis på att vårt gemensamma kulturarv förvaltas av människor som brinner för det – även utanför Sveriges gränser.


För mer information om Danmarks äldsta traktormuseum, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet, nr 2, juni 2022.

Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen

Vi tar idag ett kliv tillbaka i tiden och riktar blickarna mot Flen – en central plats i svensk jordbrukshistoria och hjärtat i BM:s produktion av tröskverk och senare skördetröskor.

Redan 1912 grundade Olof Ollén sin verkstad i Flen, som med tiden skulle växa till ”Olléns tröskmaskinfabrik”. Där tillverkades spannmålsrensare, tröskverk och inredningssnickerier – men det var med specialiseringen på självgående skördetröskor som Flen verkligen satte sitt avtryck. Under efterkrigstiden blev BM:s anläggningar i Flen navet för utvecklingen av moderna tröskor, där innovation och teknikutveckling stod i fokus.

På 1950-talet byggdes de karakteristiska blå BM-tröskorna med röda fälgar, ett signum för den svenska jordbruksmaskinen. Många känner säkert igen modeller som MST-52 eller MST-91 – maskiner som inte bara byggdes i Flen, utan också testades och utprovades på godset Stenhammar utanför staden.

Med Volvo som ny ägare från 1950 och senare sammanslagningar och omlokaliseringar, flyttade produktionen delvis till Hallstahammar och Skövde. Men Flen behöll sin roll som viktig plats för konstruktion, utprovning och inte minst tillverkning av BM:s stolta maskintradition.

För mer information om ”Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen”, kan du läsa hela artikeln i BM-Bladet nr 3, September 2017.

BM-dagen, en flerårig tradition

BM-dagen är inte bara en maskinträff – det är en levande tradition som sträcker sig över flera decennier. Från de första demonstrationerna på 60-talet till dagens moderna evenemang har BM-dagen varit ett uppskattat inslag i maskinvärlden.

Under åren har evenemanget utvecklats i takt med företaget, från skogsmaskiner på Hagby Gård till imponerande visningar på Volvo CE:s Customer Center i Eskilstuna. När Svenska BM-klubben bildades 2009 väcktes idén om att återuppta BM-dagen – och sedan dess har det blivit klubbens största och mest omtyckta arrangemang.

Traditionen lever vidare – och det är vi många som är glada för.

För mer information om BM-dagen, en flerårig tradition, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet nr 4, December 2018.

Boschveteran står till min tjänst

Ibland stöter man på personer som verkligen gör skillnad – inte bara med sin yrkeskunskap, utan också med sin passion och vilja att hjälpa. I en artikel från BM-Bladet får vi följa med på en resa till Merzig i Tyskland, där den erfarne dieselmekanikern Klaus Kess håller liv i gamla insprutningspumpar med både hjärta och precision.

Berättelsen tar sin början i Sverige, där artikelförfattarens insprutningspump till Volvo T36 läcker som ett såll, kallstarten fungerar inte, svårare var det att hitta en Boschverkstad som över huvud taget var intresserade av att ta sig an en pump från 1958.Men blev då tipsad om en firma Kess i Merzig ,och snart gick färden till Tyskland, där familjeföretaget Kess fortfarande håller liv i ett hantverk som annars riskerat gå förlorat.

Det är ett fascinerande reportage om teknik, historia, och ett brinnande intresse för att bevara maskiner från en svunnen tid. Klaus, som arbetat med Bosch-teknik i decennier, delar med sig av både sina erfarenheter och sin verkstad, där varje pump har sin plats och historia. Artikeln är full av anekdoter, fackkunskap och värme – en riktig guldgruva för den som älskar dieselmotorer och klassisk maskinteknik.

För mer information om Boschveteran står till min tjänst, kan du läsa hela artikeln i BM-Bladet, nr 2, Juni 2019.