30-40 110 år i år

2023 firade vi något alldeles speciellt – 30-40 hk traktorn fyllde hela 110 år! Denna ikoniska maskin, som utvecklades 1913 på Munktells Mekaniska Verkstad, representerar början på en revolution inom det svenska lantbruket. Med sin kraftfulla motor på 30-40 hästkrafter och imponerande prestanda, plöjde traktorn 5 hektar på 10 timmar – något som var otroligt imponerande för sin tid. Traktorn blev snabbt en arbetsmaskin som revolutionerade lantbruket och gjorde det möjligt att effektivisera arbetet på ett sätt som tidigare var otänkbart.

Den första traktorn såldes till Gimo bruk 1914 och ersatte 8 män och 16 hästar. Under åren har 30-40 hk traktorn gjort avtryck inom både industrin och samhället, och efter att ha passerat flera olika ägare kom den till slut tillbaka till Munktells – idag en del av vårt rika industriella arv.

För mer information om 30-40 110 år i år, kan du läsa hela artikeln i BM-Bladet, Nr 1, mars 2023

Bolinder-Munktell – Ett företag med anor

Idag tittar vi tillbaka på när AB Bolinder-Munktells bildandes för över 90 år sedan, ett företag som har rötter som sträcker sig tillbaka till 1832. Johan Theofron Munktell grundade då Eskilstuna Mekaniska Verkstad, och därmed inleddes en imponerande resa inom svensk industri. Munktells innovationer kom att revolutionera jordbruket, med produkter som Sveriges första lokomotiv, ångdrivna maskiner och traktorer som Munktells 30-40 från 1913.

Sammanslagningen med Bolinders i Stockholm 1932 var ett stort steg framåt, där två av Sveriges mest anrika mekaniska verkstäder förenades. Bolinders var känt för sina motorer, medan Munktell specialiserade sig på jordbruksmaskiner. Tillsammans formade de ett företag som skulle komma att bli en global aktör inom maskinindustrin.

Från traktorer till motorer, företaget fortsatte att driva utvecklingen framåt. Ett exempel är samarbetet med Bröderna Lundbergs som 1954 resulterade i en banbrytande lastmaskin. Även dagens Volvo Construction Equipment, som har sina rötter i Bolinder-Munktell, ligger i framkant när det gäller utveckling av eldrivna och bränsleeffektiva maskiner.

För mer information om Bolinder-Munktell – Ett företag med anor, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet, nr 3, september 2022.

Tankar kring tröskornas intåg i landet

I slutet av 1920-talet började skördetröskor hitta sin väg till Sverige, med den första tröskan importerad från USA 1928 till Axelvolds Gods. Dessa tidiga tröskor var stora och otympliga, anpassade för den amerikanska prärien, men markerade ändå ett stort steg framåt för lantbruket. Efter ett tag blev mindre och mer hanterliga tröskor, som Allis Chalmerströskan, vanliga på svenska gårdar och revolutionerade skördearbetet.

För mer information om ”Tankar kring tröskornas intåg i landet”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet, Nr 2, juni 2020.

Så ser en riktig Caltexmack med butik ut

Minns ni när en mack var mer än bara en plats för att tanka? När det var en samlingspunkt, en liten butik fylld med allt från reservdelar till glass och läsk, och en plats där man kunde få en pratstund med vänner och grannar? Det är precis den känslan som fångas i artikeln ”Så ser en riktig Caltexmack med butik ut”. Här får vi en nostalgisk återblick till en tid då mackarna var en central del av varje samhälle, där service och personliga möten var i fokus.

För er som vill återuppleva denna del av vår kulturhistoria, kan jag varmt rekommendera att läsa artikeln i sin helhet.

För mer information om ”Så ser en riktig Caltexmack med butik ut”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet, Nr 1, Mars 2021.