Tankar kring tröskornas intåg i landet

I slutet av 1920-talet började skördetröskor hitta sin väg till Sverige, med den första tröskan importerad från USA 1928 till Axelvolds Gods. Dessa tidiga tröskor var stora och otympliga, anpassade för den amerikanska prärien, men markerade ändå ett stort steg framåt för lantbruket. Efter ett tag blev mindre och mer hanterliga tröskor, som Allis Chalmerströskan, vanliga på svenska gårdar och revolutionerade skördearbetet.

För mer information om ”Tankar kring tröskornas intåg i landet”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet, Nr 2, juni 2020.

Så ser en riktig Caltexmack med butik ut

Minns ni när en mack var mer än bara en plats för att tanka? När det var en samlingspunkt, en liten butik fylld med allt från reservdelar till glass och läsk, och en plats där man kunde få en pratstund med vänner och grannar? Det är precis den känslan som fångas i artikeln ”Så ser en riktig Caltexmack med butik ut”. Här får vi en nostalgisk återblick till en tid då mackarna var en central del av varje samhälle, där service och personliga möten var i fokus.

För er som vill återuppleva denna del av vår kulturhistoria, kan jag varmt rekommendera att läsa artikeln i sin helhet.

För mer information om ”Så ser en riktig Caltexmack med butik ut”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet, Nr 1, Mars 2021.