Var byggdes maskinerna?

Idag tar vi ett kliv tillbaka i tiden och tittar närmare på historien bakom några av de skördetröskor som rullade över de svenska fälten på 60- och 70-talen. Denna berättelse börjar dock långt tidigare, med grundandet av en liten verkstad i Västerås 1874.

Företaget Westerås mekaniska verkstad AB, grundat av verkmästarna Oskar Fredrik Wijkman och Viktor Svalin, var Sveriges första verkstad som uteslutande tillverkade lantbruksmaskiner. Redan från början var syftet att möta det växande behovet av mekaniserade lösningar för jordbruket. Vid denna tid var de flesta lantbruksmaskiner importerade, främst från USA, vilket gjorde inhemsk produktion både eftertraktad och nödvändig.

Företaget växte snabbt och redan under de första åren lanserades ett flertal maskiner och redskap, som till exempel slåttermaskiner och bredsåningsmaskiner. I början av 1900-talet flyttades tillverkningen till Morgongåva, där företaget ombildades till AB Westeråsmaskiner och senare blev känt som Aktiv-Fischer.

Under 1940-talet insåg Aktiv-Fischer att skördetröskans tid var kommen, och de började tillverka sina första traktorbogserade skördetröskor. Deras produkter var kända för sin driftsäkerhet och konkurrenskraftiga prissättning, vilket gjorde dem populära bland svenska jordbrukare.

Det verkliga genombrottet kom på 1960-talet när BM (Bolinder-Munktell, senare Volvo BM) och Aktiv-Fischer inledde ett samarbete. Detta ledde till att Aktivs skördetröskor började säljas under BM
varumärke, med modeller som S 800 och Aktiv 1110. Dessa maskiner, tillverkade i den lilla fabriken i Morgongåva, blev en viktig del av den svenska lantbrukshistorien och spelade en central roll på svenska åkrar under många år.

Det är fascinerande att tänka på hur dessa maskiner, som började sin resa i en liten verkstad för över 100 år sedan, kom att bli en så viktig del av Sveriges lantbrukshistoria. Historien om Aktiv-Fischer och deras resa från en liten verkstad till en integrerad del av BM
maskinprogram är en påminnelse om hur innovation och samarbete kan skapa långvariga och betydelsefulla framgångar.

För mer information om ”Var byggdes maskinerna?”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet. (Årgång 10, Nr 2, Juni 2019).

Danmarks äldsta traktormuseum

Idag blickar vi tillbaka på en av Danmarks mest fascinerande historiska pärlor: Danmarks äldsta traktormuseum. Beläget på ön Mors i Limfjorden, har detta museum varit en samlingsplats för traktorfantaster sedan 1980.

Grundaren, Hans Söndergård Larsen, skapade detta museum med en passion för att bevara traktorer som är både ovanliga och unika. Med över 130 körbara traktorer och många fler under renovering, är museet ett imponerande vittnesmål om traktorns utveckling och dess betydelse för jordbruket.

För mer information om Danmarks äldsta traktormuseum, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet nr 2, juni 2022.

Dieselbakterier

Hej BM-läsare!

Idag blickar vi tillbaka på en viktig fråga som vi har tagit upp tidigare – dieselbakterier. För er som inte känner till detta fenomen, dieselbakterier är små mikroorganismer som kan trivas i dieselbränsle och orsaka problem om de får fäste i tanken.

Dessa bakterier kan bilda en sörja som täpper till filter och kan leda till driftstörningar. Det är därför viktigt att regelbundet kontrollera sina tankar och vid behov använda förebyggande åtgärder.

För mer information om ”Dieselbakterier”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet nr 3, mars 2022.

Berte Museum – Livet på landet

I dagens throwback Thursday tittar vi tillbaka på ett fantastiskt besök på Berte Museum – Livet på landet. Museet, beläget i den idylliska landsbygden norr om Halmstad, är en pärla för alla som är intresserade av lantbrukets historia och utveckling. Museet grundades av Anders Stenström, som tillhör den trettonde generationen på Berte Qvarn. Med en genuin passion för att bevara och visa upp den tidiga mekaniseringen av jordbruket, har Anders och hans familj skapat en unik plats som belyser vår agrara kulturarv.
För mer information om ”Berte Museum – Livet på landet”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet nr 4, december 2021.

Urban ”Tändkulan” Sondell

Idag blickar vi tillbaka och minns en av våra passionerade teknikentusiaster, Urban ”Tändkulan” Sondell. Urban växte upp på Ekerö utanför Stockholm och hans intresse för gamla maskiner väcktes tidigt av hans morfar. Idag bor han vid Dalälven och har byggt upp en imponerande samling av svenska maskiner, däribland tändkulemotorer, traktorer och båtar. En av hans mest unika ägodelar är en av de äldsta tändkulemotorerna från Munktells, tillverkad runt 1905–1908. Urban är känd för sina kreativa projekt, som att montera en tändkulemotor i en traktor.

För mer information om ”Urban ”Tändkulan” Sondell”, kan du läsa hela artikeln i BM-bladet, Nr 3, September 2021.