Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen

I dagens throwback thursday så har vi tagit fram den femte delen av artikeln Var byggdes maskinerna?

I artikeln så kan ni bland annat läsa om fabrikören Olof Ollén och spannmålsrensare och tröskverk i Flen från förr i tiden.

God läsning! 

Ett smakprov ifrån: Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen

1912 etablerade fabrikör Olof Ollén en verkstad i Flen, där spannmålsrensare tillverkades. Tidigare hade Ollén varit delägare och medverkat i ”Olsson och Olléns tröskmaskinfabrik” i Valla mellan Katrineholm och Flen. 1915 tillkom tröskverk på programmet. 1924 omvandlades verkstaden till aktiebolaget ”Olléns tröskmaskinfabrik”.

Utöver tröskverk och spannmålsrensare tillverkades också kapsågar och inredningssnickerier. Med tiden kom man att specialisera sig på tröskverk. På grund av skördetröskans intåg i det svenska jordbruket, vilket skyndades på av att många lantarbetare var inkallade i beredskapstjänst, och stor konkurrens började Olléns att få minskad avsättning för tröskverk under 1940-talets första hälft.

Man insåg också att bruket av stationära tröskverk började gå mot sitt slut, då ett teknikskifte var på gång..….

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 8 nr 3 september 2017. Vill ni läsa hela artikeln Var byggdes maskinerna? Del 5 -Flen eller andra artiklar i BM-bladet årgång 8 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).