Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen

Veckans Throwback Thursday tar oss tillbaka i tiden då man byggdes maskiner i Flen.

Artikeln heter Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen och för dig som vill läsa lite ur artikeln så får ni ett smakprov nedan och om du skulle vilja läsa andra spännande artiklar så hittar ni dom i BM-bladet arkivet.

God läsning!  

Ett smakprov från – Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen 

1912 etablerade fabrikör Olof Ollén en verkstad i Flen, där spannmålsrensare tillverkades. Tidigare hade Ollén varit delägare och medverkat i ”Olsson och Olléns tröskmaskinfabrik” i Valla mellan Katrineholm och Flen.

1915 tillkom tröskverk på programmet. 1924 omvandlades verkstaden till aktiebolaget ”Olléns tröskmaskinfabrik”. Utöver tröskverk och spannmålsrensare tillverkades också kapsågar och inredningssnickerier.

Med tiden kom man att specialisera sig på tröskverk. På grund av skördetröskans intåg i det svenska jordbruket, vilket skyndades på av att många lantarbetare var inkallade i beredskapstjänst, och stor konkurrens började Olléns att få minskad avsättning för tröskverk under 1940-talets första hälft.

Man insåg också att bruket av stationära tröskverk började gå mot sitt slut, då ett teknikskifte var på gång.

Därför kunde man tänka sig en utförsäljning till en större konkurrent för att få upp volymen på en krympande marknad. Under samma tid började BM i Eskilstuna att tillverka bogserade skördetröskor parallellt med…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 8 nr 3 september 2017. Vill ni läsa hela artikeln Var byggdes maskinerna? Del 5 – Flen eller andra artiklar i BM-bladet årgång 8 nr 3 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).