Skellefteålyften som drog igång en lastarepok

Torsdagen är äntligen här och det betyder att det är dags för throwback thursday. I veckans throwback thursday så har vi hittat en intressant artikel som handlar om Skellefteålyften som blev starten för lastarepoken.

Artikeln har vi hämtat från BM-bladet årgång 5 nr 1 2014. Nedan så kan ni läsa ett litet utdrag från artikeln och om ni vill läsa hela artikeln så hittar ni den här https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/  

God läsning! 

Ett smakprov från – Skellefteålyften som drog igång en lastarepok

Fram till Andra världkrigets slut var fortfarande hästen den dominerande dragaren inom svenskt jordbruk. Det var därför fullt naturligt att den absoluta merparten av redskapen var anpassade till hästen och detta gällde även för de fåtal gårdar som skaffat sig en traktor.

Utvecklingen av speciellt anpassade redskap för traktorn som dragare tog inte fart förrän under 1950-talet. Redan 1933 hade konstruktören Harry Ferguson byggt sin första prototyp men som blev vilande på grund av krigsutbrottet.

I samband med lanseringen av Grållen några få år efter krigsslutet så introducerades den hydrauliska lyften och trepunktsupphängningen som så småningom slog igenom fullständigt. Nu uppstod plötsligt ett vakuum för många traktortillverkare i avvaktan på att de kunde visa upp liknande drag anpassade för sina egna produkter.

En av de tillverkare som såg en potentiell marknad var Birger och Göran Lundberg som redan 1945 lanserade den s.k. Skellefte-lyften för jordbrukstraktorer. Lyften var en kombinerad draganordning och lyft för plog.

Hydraulpumpen drevs via traktorns kraftuttag. BM 10 var när den kom 1947 den första BM-traktorn utrustad med inbyggd hydraulpump. BM 10-an kunde fås utrustad med en hydraulisk lyft med trepunktskoppling som visserligen sak-…. 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 5 nr 1 februari 2014. Vill ni läsa hela artikeln Skellefteålyften som drog igång en lastarepok eller andra artiklar i BM-bladet årgång 5 nr 1 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).