Mekartips – Knacka packning

Den här veckans Throwback Thursday så kommer vi att kolla lite närmare på ett mekartips som handlar om packningar.

God läsning!

Ett smakprov från | Mekartips – Knacka packning

Håller man på med veterantraktorer finns det knappast några färdiga packningar att köpa utan man får tillverka själv. Flertalet butiker säljer packningsmaterial men se upp. Priserna kan variera kraftigt mellan olika butiker. Det finns olika sätt att tillverka packningar på beroende på typ av material och dess utseende.

Vid tillverkning av packningar i kork eller Klingerit är det enklast att skära eller klippa ut eftersom materialet är tjockt. Vi användning av tunnare packningar i Sveodit och liknande material kan det vara enklast att knacka ut den. Då får man en packning som är nästan identisk med originalet.

I det här exemplet visas tillverkning av en packning som ska sitta mellan trumpeten bak och differentialhuset. Packningsytan mätte ungefär 400 x 320 mm, alltså ganska stor. Materialet i det här fallet är 0,5 mm tjock Sveodit. Första steget är att försöka få loss den gamla packningen så hel som möjligt för att kunna använda den som mall.

Enklast är att använda en packningsskrapa eller ett stämjärn och försiktigt ”hyvla” loss den gamla packningen. Sedan kan man lägga upp den på en bit kartong och rita av den. I det här fallet var packningen skadad och den hade också krympt en del.

Då var det bäst att lägga kartongen på en bit plywood och sedan lägga ut packningen och häfta fast den med en häftpistol. Då gick det ganska enkelt att rita av den och få fram en del mått. Sedan togs kartongen loss och mallen klipptes ut och ritades av på packningsmaterialet och de två stora hålen skars ut med en packningsskärare. Har man ingen kan man…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 11 nr 4 december 2020. Vill ni läsa hela artikeln Mekartips – Knacka packning eller andra artiklar i BM-bladet årgång 11 nr 4 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).