Lite Zettelmeyerhistoria

Många medlemmar känner säkert till att Zettelmeyer köptes upp av Volvo i början av 90-talet. En detaljerad artikel om detta kommer i nästa nummer av BM-Bladet, så här följer en kort historik om hur företaget startade och deras produkter.

Hubert Zettelmeyer, född 1866, och hans hustru hade 1897 samlat ihop tillräckligt kapital för att köpa en engelsk ångvält. Som vägbyggare fick Zettelmeyer snabbt ett gott rykte. År 1902 grundade han en egen verkstad i Konz för att tillverka reservdelar, och 1910 var den första egenkonstruerade vägvälten klar för serietillverkning.

Under 30-talet valde företaget att börja tillverka traktorer för att möta det stora behovet av mekanisering inom lantbruket. 1935 var den första traktormodellen Z1 klar för produktion, följd av Z2 året därpå. Z1 var tänkt för lantbruk, medan Z2 passade bättre för landsväg och transporter. Dessa traktorer blev mycket populära i Tyskland som ett billigare alternativ till lastbilar och användes av mindre transportföretag, flyttfirmor och bryggerier.

För mer information om ”Lite Zettelmeyerhistoria”, kan du läsa hela artikeln i BM-Bladet, nr 2, 2021. Om du är medlem kan du läsa artikeln här.