Lindom Magnetservice

I den här veckans Throwback Thursday tar vi steget in i Järlåsa samhälle, ett pittoreskt område som sträcker sig mellan Sala och Uppsala, där tiden tycks ha fått en annan takt. I denna teknologiska skattkista finner vi Lindom Magnetservice, som under åren har varit under den omsorgsfulla ledningen av Olof Jonsson. Han bär stolt vidare en familjetradition av elkraftsingenjörer, där både far och farfar lagt grunden.

God Läsning!

Ett smakprov från artikeln | Lindom Magnetservice

I Järlåsa samhälle som ligger mellan Sala och Uppsala finns Lindom Magnetservice som drivs av Olof Jonsson sedan 14 år. Olof har ett gott påbrå då både hans pappa och farfar var elkraftsingenjörer och redan som liten lindade han om sin första elmotor. Olof började sin bana med att reparera generatorer men nu för tiden reparerar han uteslutande magneter.

Verkstaden kanske ser lite oansenlig ut men väl därinne häpnar man över alla specialmaskiner: testutrustning, lindningsmaskiner, svarvar för kollektorer, lackeringsutrustning, vakuumkammare, fräs och pelarborr. Dessutom hyllor med koppartråd och mängder med magneter, både färdiga och sådana som skulle repareras.

Det var magneter till traktorer, bilar, motorcyklar och båtar. Inför vårt besök hade vi tagit med en magnet till en T 24 som Olof skulle visa på hur han testar den. Magneten spändes fast i ett skruvstäd och Olof tog bort fördelarlocket och rotorn. Sedan höll han en skruvmejsel mellan rotoraxeln och några millimeter från gods samtidigt som han snurrade på impulsgivaren.

En präktig blå, nästan lila gnista visade sig. Alltså fungerade magneten. Största fienden för magneten är fukt som kan kortsluta lindningen. Har det kommit in fukt i lindningen så är den nästan omöjlig att få ur. Sekundärlindningen består av 14 000 varv med 0,08 mm. tunn koppartråd. Därför behövs specialmaskiner för att klara detta.

Tidigare hade Olof en handvevad maskin men i dag har han en elektrisk. Tur är väl det för vissa magneter kräver ännu tunnare tråd och fler varv. Då gäller det att trådspänningen är rätt inställd. Efter lindningen måste spolen vacuumimpregneras och sedan ugnshärdas. Anledningen till detta är…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 12 nr 3 September 2021. Vill ni läsa hela artikeln Lindom Magnetservice eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).