Kyrksöndag i Schweiz, 23 juni

Denna veckas Throwback Thursday så tar vi dig med på ett äventyr till Schweiz! Det är kyrkosöndag och det ser lite annorlunda ut än hur söndagar ser ut här i Sverige. Läs vår artikel för att få veta mer om denna spännande upplevelse.

God läsning!

Ett smakprov från artikeln | Kyrksöndag i Schweiz, 23 juni

I Schweiz, min hemstad är det tradition att kyrkan gör något för åldringarna en söndag i juni. Det görs utanför ett av stadens två stora ålderdomshem, så att åtminstone många av de äldre skall ha lätt för att ta sig dit.

Det byggs upp en stor scen, där sätts upp ett öl- och ett vinstånd (vad trodde ni?)och det fixas och donas med stolar och bord. Det är alltid ett lokalt musikband, men mycket erkända, som är inbjudna.

Det brukar räcka för att dra mycket folk och under sen eftermiddag drar de igång musiken så att halva staden hör det. I år kom de som organiserar kyrksöndagen på, mycket sent, att de vore kul att ha lite lokala gamla fordon att titta på. En vecka innan och helt utan annonsering, gick det ett mun-till-mun meddelande runt och informerade personer med äldre fordon i sin ägo.

Jag fick också höra det och tänkte att här ställer man upp. Det är ju ingen uppoffring att köra två traktorer från mitt garage, som ligger två kilometer iväg från ålderdomshemmet. På söndag förmiddag droppade det in ett antal fordon och min yngste son Jens körde 36:an. Jag tror att det blev ca. 15 personbilar, 10 traktorer, två motorcyklar och några mopeder.

Klockan 11:00 startade en mässa från scenen och när den var färdig fick prästen åka tillsammans med borgmästaren i en mycket fin gammal Opel. De blev skjutsade till de uppställda fordonen, för de skulle nu bli välsignade…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 10 nr 4 December 2019. Vill ni läsa hela artikeln Kyrksöndag i Schweiz, 23 juni eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).