Var byggdes maskinerna Skurupverken, Skurup

Den här veckans Throwback Thursday tar oss tillbaka till 1886 då Truls och Botilla Larsson etablerade en reparationsverkstad för tröskmaskiner och lokomotiv i Skurup i södra Skåne.

God läsning!

Ett smakprov från artikeln | Var byggdes maskinerna Skurupverken, Skurup

1886 etablerade Truls och Botilla Larsson en reparationsverkstad för tröskverk och lokomobiler i Skurup i södra Skåne med namnet Skurups mekaniska verkstad. Året därpå överläts verkstaden till Anna Lundberg, som ändrade företagsnamnet till NH Lundberg. 1891 förvärvade ingenjören Frans Wilhelm Haker verkstaden.

Denne såg en stor potential i tillverkning av jordbruksmaskiner och redskap, då Skurup är omgivet av en bördig jordbruksbygd. 1892 kom tillverkningen av tröskverk, vältar och hästräfsor i gång, och företagsnamnet ändrades till F.W Haker & Co. Samma år blev fabrikör Emil Andersson delägare i företaget.

1907 drog sig denne ur och tillsammans med sin bror Olof etablerade de företaget Bröderna Anderssons Gjuteri och Mekaniska verkstad i Skurup, som också började att tillverka jordbruksmaskiner och redskap.

nen Sune, som sålde det till Kooperativa förbundet 1943. Med KF:s kapital byggdes fabriken…

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 11 nr 1 Mars 2020. Vill ni läsa hela artikeln Var byggdes maskinerna Skurupverken, Skurup eller andra artiklar i BM-bladet så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).