Hela artikeln hittar ni i BM-bladet årgång 5 nr 1 februari 2014. Läs den på exempelivs mobil.

Traktorgrävare – en historisk bakgrund

Varje torsdag så kommer vi att ta er tillbaka i tiden och kolla på några av dom äldre artiklarna från föregående tidningar av BM-bladet.

I dagens throwback thursday så kollar vi tillbaka på en artikel som handlar om traktorgrävare som på 1950 talet började att dyka upp och blev allt populärare. 

Artikeln vi refererar till kommer från BM-bladet årgång 5 nr 1 februari 2014 och ni kan läsa mer av tidningen och traktorgrävare – en historisk bakgrund här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).

Ett smakprov ifrån Traktorgrävare – en historisk bakgrund

1950 så började dom första traktorgrävare att byggas och det var allt ifrån frontlastare, gräv- och skogsmaskiner som byggdes om till traktorgrävare.

Bolinder-Munktell såg en möjlighet i detta att öka omsättningen och började därför att bygga egna traktorgrävare.   

Året 1966 så lanserades den första traktor-grävaren GM 410 i egen regi. Tillverkningen av GM 410 var förlagd till Bolinder – Munktell, Arvikaverken och även dom tre senare modellerna tillverkades där. Traktorgrävaren GM 410 var byggd på en BM Buster 400.   

Under 1970-talet kom mekaniska växellådor inte längre att motsvara marknadens krav för traktorgrävare. 1977 så lanserades den 4 hjulsdrivna grävlastaren 646:an som ersatte det namnet traktorgrävaren. Anledningen till att man då bytte namn från traktorgrävare till grävlastare var för att grävlastare var ett mer beskrivande namn.