Ode till en 230 Victor

Den här veckans Throwback Thursday så kollar vi närmare på en intressant artikel som heter Ode till en 230 Victor.

I artikeln så kan vi läsa om där ägaren av en 230 Victor Lars Larsson berättar om sin populära traktor. 

Ett smakprov ifrån Ode till en 230 Victor

Plötsligt stod den bara där på stallbacken några hundra meter från mitt hus i Skogstorp utanför Eskilstuna. En grönlackerad BM-230 Victor med en helt underbar patina som tydligt visade att den här maskinen åldrats med värdighet.

Traktorn tillverkades 1959 vid Bolinder Munktells verkstäder i Eskilstuna och levererades i februari 1960 till lantbrukare Lave Johansson på Solby Gård utanför Eskilstuna av Sörmländska Lantmännens Centralförening. Motorn är en 1052 med Bosch dieselpump och elutrustning. Maskinen hade vid leverans en ÅLÖ Quicke lastapparat. Traktorn inregistrerades och fick D 3773 på sin skylt. 1979 bytte man ut den mot en ny John Deere.

Nuvarande ägaren Lars Larsson såg traktorn i en annons och köpte den samma år. Lars hade ett litet lantställe där den fick arbeta såväl i jordbruket som i skogen. Ett nyare lastaggregat, även det en ÅLÖ Quicke, monterades men i övrigt gjordes då inga större renoveringar.

Fronten var illa tilltygad troligen i samband med någon misslyckad hantering med frontlastaren, och den har aldrig bytts ut. Däremot hjälpte en händig person på kommunens transportenhet till att konstruera ett skyddsnät som sitter kvar än idag. När Lars gjorde sig av med jordbruket och flyttade till en villa i Skogstorp 1989 ställdes traktorn hos föräldrarna utanför stan…. 

Artikeln vi refererar till kommer ifrån BM-bladet årgång 7 nr 4 december 2016. Vill ni läsa hela artikeln Skogsdag utanför Halden i Norge eller andra artiklar i BM-bladet årgång 7 nr 4 så kan ni göra det här. https://bmklubben.se/bm-bladet-medlem/ . (OBS: för att läsa BM-Bladet så måste man vara medlem).